O fostă profesoară strigă că i se toarnă zoi în cap, dar nimeni nu reacţionează…
Numai în ultimele trei luni, se arată indignată femeia, apartamentul i-a fost inundat de cel puţin şase ori. S-a adresat în toate instanţele, dar nimeni n-o ajută. Poliţia susţine că trebuie să intervină Regia comunală, care, la rândul său, îşi neagă orice responsabilitate.
Blocul din str. Eminescu 13, din Vadul lui Vodă a aparţinut Uzinei de beton armat din Chişinău, iar ţeava cu pricina s-a spart acum 15 ani. Pe atunci, în apartamentul de deasupra familiei Rublea locuia tatăl actualei stăpâne, Svetlana Lescov. Uzina la care lucra bărbatul efectua gratis asemenea reparaţii pentru angajaţii săi. „Lescov putea să rezolve problema, dar el punea o cratiţă sub ţeavă şi pleca la muncă. Când vasul se umplea, apa picura la noi. De atunci mă tot chinui”, îşi aminteşte femeia. Periodic, vecinii astupă găurile din ţeavă şi ea poate dormi liniştită vreo săptămână, dar nu se ştie cu ce le astupă, căci degrabă „ploaia” iarăşi reîncepe. Uneori, femeia este nevoită să umble prin casă în cizme. Mai mult, ea spune că a fost agresată şi ameninţată de vecinii de sus. „Le strig la uşă, dar nu-mi deschid”, adaugă femeia. La rândul său, vecina de sus, Svetlana Lescov, consideră că fosta profesoară este predispusă la conflicte: „Ea veşnic fuge la poliţie. Da, ne-a curs robinetul, dar l-am reparat”. Întrebată dacă şi-a inundat vecinii o singură dată, Svetlana a căzut pe gânduri: „Cum o dată? Nu mai ştiu de câte ori – până am reparat robinetul”.
Soţul Lidiei Rublea, Vladimir, a lucrat la primărie. S-a adresat şi el de nenumărate ori la poliţie, dar fără folos. „Promit şi nu mai vin. Au fost o dată şi au zis că nu-i treaba lor. I-am rugat să facă actul de constatare a prejudiciilor, dar au refuzat”, spune bărbatul. Soţii s-au plâns şi la Regia comunală, şi la primărie, însă nu a urmat nimic… Într-adevăr, poliţia afirmă că problema ţine de competenţa Regiei comunale. Oricum, contactat de noi, Marcel Dolinţă, şef de secţie la poliţia de sector, ne-a spus că se va deplasa la familia Rublea în decurs de câteva ore, împreună cu un angajat de la Regie. Când am întrebat de ce n-au făcut-o până acum, Dolinţă a fugit de răspuns: „Au fost întrebări. Dl Rublea este la curent”. Şi comisarul de Ciocana, Corneliu Groza, căruia i se subordonează Dolinţă, ne-a asigurat că poliţia va interveni: „Noi putem să constatăm că se inundă apartamentul, dar de faţă trebuie să fie şi un specialist care să constate pierderile”.
Ghinioanele continuă. Fiodor Conoval, şeful Regiei, susţine că blocul respectiv nu se află în gestiunea sa. „Casa a aparţinut uzinei şi locatarii urmau să-şi creeze o asociaţie. Să se adreseze la poliţie”, spune Conoval. Petru Gontea, şeful Direcţiei locativ-comunale şi amenajare a Primăriei Chişinău, crede că soţii Rublea trebuie să bată la uşa primăriei de sector, care e obligată să constate prejudiciile printr-un act, necesar la prezentarea în judecată. Însă primarul de Vadul lui Vodă, Iurie Onofriciuc, nu-i de acord: „Este un conflict dintre doi vecini şi numai poliţia e responsabilă”.
După intervenţia TIMPULUI, poliţia a găsit un specialist şi actul necesar a fost întocmit. „Au venit când pereţii se usucă. Nu ne grăbim să ne adresăm în judecată, mai aşteptăm un pic – poate că cei de sus chiar şi-au reparat robinetul…”, speră Vladimir Rublea.