În timpul lucrărilor de reconstrucţie a Teatrului „Bogdan Petriceicu Haşdeu” , muncitorii au dat peste o galerie subterană.
Specialiştii presupun că tunelul de peste 20 de metri a fost construit acum o sută de ani sub o casă de jocuri de noroc pentru ostaşii români.
„A fost construită cu scopul de a avea o legătură subterană ferită de ochii lumii, între mai multe clădiri, care ar fi clădirea şi de ce nu a fost finisată construcţia acestei galerii rămâne până ce sub semnul întrebării”, a comunicat arheologul Ion Ciobanu.
În anul 1929 în locul casei de jocuri de noroc a fost construit un teatru. Galeriile subterane însă au fost păstrate. Arheologii susţin că la Cahul mai sunt asemenea galerii.
„Asemenea construcţii trebuie valorificate, ar merita să fie conservate şi puse în valoare corespunzătoatre”, a menționat directorul general al Agenţiei Naţionale Arheologice, Vlad Vornic.
Teatrul muzical-dramatic „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul a fost fondat în 1987, de către o trupă de absolvenți ai Universității de Arte din Chişinău. Construcţia noului sediu al teatrului a început în februarie curent, graţie unui grant de 800 de mii de euro, oferit de statul român.
Sursa: canal2
|
An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...
( ) Citeşte tot articolulEste foarte trist tot ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curții Constituționale. Atât recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, cât și decizia de revocare a dnei Domnica Manole, sunt acte descalificante pentru niște...
( ) Citeşte tot articolulMihai Eminescu are pentru mulţi o imagine asemeni luceafărului din poezia cu acelaşi nume-rece, distant faţă de ceea ce se petrecea în veacul său, căutând iubirea eternă etc. Totuşi contemporanii îl cunosc puţin altfel. Mare parte din talentul său scriitoricesc s-a...
( ) Citeşte tot articolul„Nu a fost niciodată un război bun sau o pace rea” – afirma Benjamin Franklin, deşi pot fi, totuşi, războaie drepte şi nedrepte sau păci de lungă sau scurtă durată.
( ) Citeşte tot articolulCreștinii ortodocși îl prăznuiesc pe 23 aprilie pe Sfântul Gheorghe. Este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, iar sute de mii de români își serbează azi onomastica.
( ) Citeşte tot articolul