O lady la masă: Cum pronunţăm corect bucatele “sofisticate” din meniu
Ce scrie: crème brûlée.
Ce înseamnă: cremă de ouă şi lapte presărată cu zahăr şi apoi coaptă astfel încât zahărul să formeze o crustă dulce.
Cum se pronunţă: crem briule (cremă de zahăr ars)
Ce scrie: crème caramel.
Ce înseamnă: cremă de ou şi lapte la cuptor, acoperită cu caramel.
Cum se pronunţă: crem caramel.
Ce scrie: crepe.
Ce înseamnă: o clătită subţire ca foaia.
Cum se pronunţă: crep.
Ce scrie: crepes suzette.
Ce înseamnă: clătite încălzite în sos de unt de portocale şi adesea servite spectaculos, flambate.
Cum se pronunţă: crep suzet.
Ce scrie: demi-glace.
Ce înseamnă: un sos din carne de vită concentrat, diluat cu consommé.
Cum se pronunţă: demiglas.
Ce scrie: demitasse.
Ce înseamnă: o ceşcuţă de cafea foarte tare, servită de obicei la sfârşitul unei cine.
Cum se pronunţă: demitas.
Ce scrie: escargot.
Ce înseamnă: melci comestibili, de obicei sotaţi în unt, uneori serviţi în cochiliile lor.
Cum se pronunţă: escargo.
(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)