Timpul Liber

O lady la masă: Cum pronunţăm corect bucatele “sofisticate” din meniu

Ce scrie: crème brûlée.
Ce înseamnă: cremă de ouă şi lapte presărată cu zahăr şi apoi coaptă astfel încât zahărul să formeze o crustă dulce.
Cum se pronunţă: crem briule (cremă de zahăr ars)

Ce scrie: crème caramel.
Ce înseamnă: cremă de ou şi lapte la cuptor, acoperită cu caramel.
Cum se pronunţă: crem caramel.

Ce scrie: crepe.
Ce înseamnă: o clătită subţire ca foaia.
Cum se pronunţă: crep.

Ce scrie: crepes suzette.
Ce înseamnă: clătite încălzite în sos de unt de portocale şi adesea servite spectaculos, flambate.
Cum se pronunţă: crep suzet.

Ce scrie: demi-glace.
Ce înseamnă: un sos din carne de vită concentrat, diluat cu consommé.
Cum se pronunţă: demiglas.

Ce scrie: demitasse.
Ce înseamnă: o ceşcuţă de cafea foarte tare, servită de obicei la sfârşitul unei cine.
Cum se pronunţă: demitas.

Ce scrie: escargot.
Ce înseamnă: melci comestibili, de obicei sotaţi în unt, uneori serviţi în cochiliile lor.
Cum se pronunţă: escargo.

(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *