Lumea

O mașină de spălat, pictată pe monumentul soldatului Armatei Roșii din Cehia (FOTO)

În orașul ceh Litomerzyce, persoane necunoscute au stilizat partea din față a piedestalului monumentului soldatului Armatei Roșii pentru a arăta ca o mașină de spălat, iar corpul statuii a fost acoperit cu vopsea roșie.

Primarul Radek Lövy a spus că orașul intenționează să renoveze statuia și să adauge acesteia un semn care explică contextul istoric, relatează ziarul ceh Novinky.

“Serviciile tehnice ale orașului vor afla cu ce a fost pictat monumentul. În consecință, se va alege o metodă adecvată de îndepărtare, care să nu dăuneze nici statuii”, a spus primarul.

Ziarul local Litomericky scrie că sub piedestal există un semn: „Dragi ucraineni, ne cerem scuze pentru vandalul care a scuipat în memoria strămoșilor voștri care au luptat și au murit în rândurile Armatei Roșii pentru eliberarea noastră de nazism”. Placa este scrisă în cehă și ucraineană.

Acest monument al Armatei Roșii se află în oraș din 1975. În 2011, au vrut să-l  demonteze din cauza reconstrucției zonei, dar apoi autoritățile orașului au spus că statuia ar trebui să rămână pe baza unui acord internațional între Cehia și Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *