O moldoveancă de 101 ani dezvăluie secretele longevității
În țara noastră sunt câteva sute de persoane care s-au născut la începutul secolului trecut. Fiind copii, aceștia au trecut prin Primul Război Mondial, iar fiind maturi, ei au trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial și au suportat foametea. Cu multe greutăți și lipsuri, unii dintre ei trăiesc și astăzi.
Una dintre aceste persoane este Nadejda Grabovscaia, din Chișinău. Ea s-a născut în anul 1913, nu a fost niciodată la școală, nu poate citi și nici nu poate scrie. Cu toate acestea, femeia și-a crescut singură o fată, care acum are peste 70 de ani, a ajuns să-și alinte nepoții, iar în 2015 îi spune deja povești și strănepotului.
Nadejda Grabovscaia, pensionară în vârstă de 101 ani, din Chișinău
Când i-am pășit pragul, am găsit-o în fața televizorului. Căruntă, mică de statură și scumpă la vorbă, așa poate fi descrisă în câteva cuvinte mătușa Nadejda. Ea încă merge singură, nu are insomnie și nici nu se plânge celor apropiați dacă o doare ceva.
S-a ridicat încet și m-a invitat să discutăm în camera pentru oaspeți. Până acolo a ajuns sprijinindu-se de pereți, dar nu a acceptat să fie ajutată de nimeni. Ulterior femeia a evidențiat câteva lucruri care crede că au ajutat-o să trăiască atât de mult.
Munca fizică
Nadejda Grabovscaia s-a născut într-o localitate din raionul Glodeni. Ea mărturisește că muncea încă pe când era copilă, iar aceasta a și făcut-o mai puternică. „Aveam mult pământ și mergeam împreună cu părinții la prășit. Acasă îngrijeam de flori, de păsări și de animale. Permanent eram în mișcare. Când au venit rușii și ne-au pus la lucru, tot am muncit. Niciodată nu m-am ferit de muncă fizică”, recunoaște femeia. Ea susține că tinerii de acum nu vor să lucreze din greu, de aceea și sunt mai bolnăvicioși.
„Nu permiteți nimănui să vă strice viața”
Cea mai mare parte a timpului, bătrâna o petrece în fața televizorului
Mătușa Nadejda s-a căsătorit la 26 de ani și la scurt timp a născut o fetiță. După patru ani de căsnicie, alături de un soț alcoolic și agresiv, ea a ales să divorțeze. „Nu permiteți nimănui să vă strice viața”, a dat de înțeles femeia. De la 30 de ani nu s-a mai recăsătorit și consideră că, astfel, a scăpat de nevoi și mulți nervi. „Am întâmpinat greutăți. Am rămas singură cu fetița mică, dar niciodată nu am lăsat mâinile în jos”, mărturisește convinsă femeia.
„Mereu mi-au plăcut fructele”
Cât timp a trăit la sat, pensionara creștea multe legume și fructe pe lângă casă. „Mereu mi-au plăcut fructele. Când aveam dinți, mâncam cât încăpeau în mine”, își amintește ea amuzată. Acum, însă, recunoaște că nu mai poate consuma decât doar piure din fructe, pentru că nu i-a mai rămas decât un dinte. Întreaga viață femeia a mâncat de toate, doar că în cantități foarte mici. „Pe vremea foametei, stăteam zile întregi flămânzi. Am ajuns să mâncăm lobodă, iar oamenii mureau ca muștele. A fost o perioadă grea, dar am depășit-o”, își amintește ea întristată.
Nu lăsați mușchii să se atrofieze
Acum bătrâna trăiește împreună cu fiica sa Ana și cu nepoata Svetlana. Cele două ne asigură că aceasta este destul de activă. Ca să nu se atrofieze mușchii picioarelor, ea se plimbă prin casă. Pentru mușchii mâinilor, ea face și desface ghemuri din lână. „Când era mai tânără, lega via, curăța copacii sau prelucra pământul. După ce a ieșit la pensie, l-a ajutat pe fratele meu pe lângă casă. Mereu face ceva, este foarte harnică”, vorbește despre bunica sa, nepoata Svetlana.
Mătușa Nadejda alături de nepoata Svetlana
Iubiți viața
Mătușa Nadejda alături de nepoata Svetlana La fel ca și alți oameni, Nadejda Grabovscaia a acuzat și probleme grave de sănătate. Pe când avea 75 de ani, medicii au diagnosticat-o cu cancer la intestinul gros și i-au sugerat că fără operație risca să moară. „Era o perioadă destul de dificilă, iar ea a refuzat să se opereze și a încercat să se trateze prin metode tradiționale. În toată acea perioadă, mereu a fost pozitivă și convinsă că se va face bine. La un moment dat a mers la medic să vadă la ce etapă este boala, dar acolo i-au spus că nu mai are nimic”, își amintește Svetlana. Bătrâna spune că iubește viața mai mult ca orice. „Acum e prea bine de trăit, nici nu mă gândesc să mor”, le spune ea des fiicei și nepoatei.
Credința o ajută
Moldoveanca poartă mereu o cruciuliță la gât, iar în casă are câteva icoane. Tot timpul a fost credincioasă și a mers la biserică. Apropierea de Dumnezeu s-a produs mai mult după ce ea a ieșit la pensie, pentru că avea mai mult timp liber. „Fără credință nu poți face nimic. Trebuie să crezi că vei obține tot ce-ți dorești”, recomandă bătrâna.
Nu consumă alcool
Cât timp a locuit la țară, mătușa Nadejda a făcut tone de vin. Cu toate acestea ea spune că nu-i palce alcoolul pentru că aduce în casă doar nenorociri. „Înainte de a mă îmbolnăvi mai gustam câte un pic la sărbători, dar acum nu pun nicio picătură pe limbă. Capul trebuie să fie mereu limpede”, susține pensionara. Totuși, în ultima perioadă, femeia acuză dureri de cap și practic nu mai vede. Nepoata Svetlana spune că bunica ei a dorit chiar să meargă la operație pentru a-și recupera vederea, însă medicii au avertizat-o că aceasta îi poate pune viața în pericol. Cu auzul, însă, femeia nu are probleme, ba chiar uneori solicită ca cei din jur să vorbească mai încet.
În luna mai curent, Nadejda Grabovscaia urmează să împlinească 102 ani. Bătrâna este sigură că va mai sărbători și alte zile de naștere.
Potrivit datelor statistice din Registrul de stat al populației, actualizate la 1 februarie 2015, în R. Moldova trăiesc 423 de oameni care au 100 de ani sau mai mult. Cea mai vârstnică persoană este o femeie de 115 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!