Actualitate

O universitate din R. Moldova a semnat un acord de colaborare cu o instituție similară din Italia. Ce avantaje prevede documentul

În calitate de parteneri ai părților semnatare sînt: Grupul Spitalicesc Policlinico di Monza, Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moşneaga”, Institutul de Cardiologie, Spitalul Internaţional ”Medpark”, Universitatea ”Titu Maiorescu” şi Spitalul ”Monza” din Bucureşti, precum şi Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale al RM. 

La eveniment au participat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Svetlana Cebotari, preşedintele Grupului Spitalicesc Policlinico di Monza – Massimo de Salvo, managerul general al Spitalului Monza din Bucureşti – Luca Militelo şi şeful Departamentului de Cardiologie de la Spitalul San Gaudenzio, Novara – Gheorghe Cerin. În alocuțiunea sa, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari a menționat că sistemul național de sănătate trece actualmente prin mai multe reforme prin care preconizează să atingă standarde recunoscute la nivel mondial. În acest sens, a subliniat oficialul, și Republica Moldova își propune să edifice servicii medicale accesibile, de calitate, comode cetățenilor.

”Evenimentul de astăzi se înscrie plenar în toate activitățile realizate între țara noastră, Italia, Romînia și alte state. Grație acordului tripartit, avem un cadru legal și instituțional necesar pentru a aprofunda relațiile de colaborare, ceea ce va reprezenta o sursă continuă atît pentru mediul academic, cît și instituțiile medicale”, a accentuat Svetlana Cebotari. În context, directorul Institutului de Cardiologie, Vitalie Moscalu a afirmat că în ultimul timp, această colaborare a dat roade după ce au fost consultați mai mulți copii, apoi li s-a efectuat intervenții cardiochirurgicale ce s-au încununat de succes. ”A urmat o activitate fructuoasă, schimburi de experiență între specialiști, cîțiva dintre ei beneficiind de stagii cu burse pe termen lung, de la 3 pînă la douăsprezece luni. Astfel, în cadrul acestui acord, medicii noștri colaborează cu specialiști din Romînia și Italia în domeniul cardiologiei și cardiochirurgiei”, a remarcat Vitalie Moscalu. Documentul prevede cooperarea în domeniul activităţilor culturale, didactice, educaţionale şi de cercetare, în vederea atingerii unui standard înalt în tratamentul bolilor cardiovasculare.

Pentru atingerea acestui obiectiv se va organiza instruirea personalului medical privind tehnicile procedurilor invazive şi neinvazive, cursuri postuniversitare şi programe de formare profesională în ecocardiografie, telemedicină, va fi încurajată realizarea de proiecte de cercetare şi participarea la simpozioane şi alte evenimente academice. Prezentul acord de colaborare interinstituţională a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de a fi prelungit.

Sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *