Politică

Oamenii din cercul apropiat de Putin s-au apucată de băut din cauza războiului. „Țarul” este foarte îngrijorat (Meduza)

”Este necesar să se promoveze un stil de viață sănătos. Trebuie să facem acest lucru pur și simplu, să nu renunțăm la el, să nu ne gândim că este un lucru secundar: oamenii beau și vor continua să bea”.

Această declarație a fost făcută de Vladimir Putin la mijlocul lunii august, în cadrul unei întâlniri cu șeful interimar al regiunii Vladimir, Alexander Avdeev.

Putin a declarat că, în cadrul luptei împotriva dependenței de alcool, “nimic nu ar trebui interzis, nu ar trebui să fie impuse creșteri inutile de prețuri sau accize“. Dimpotrivă, este necesară “promovarea unui stil de viață sănătos”, precum și “dezvoltarea infrastructurii pentru sport și acordarea atenției cuvenite facilităților culturale”.

Cu câteva zile înainte, Putin se întâlnise cu un alt guvernator, Aleksandr Sokolov, șeful regiunii Kirov (întâlnirile au avut loc înainte de alegerile din aceste regiuni; atât Sokolov, cât și Avdeev au câștigat, potrivit datelor oficiale). Și președintele rus a vorbit din nou despre alcool – sau, mai exact, despre “nivelul ridicat de alcoolizare a populației” din orașele monoindustriale din regiune. “Nu este nevoie să băgăm ceva sub preș undeva, să vernisăm ceva, trebuie să ne ocupăm de problemele cele mai acute”, l-a convins Putin pe Sokolov. – Vă rog să fiți atenți la acest lucru.

Putin nu mai vorbise niciodată până atunci atât de des despre problemele legate de dependența de alcool din Rusia. Unul dintre rarele comentarii pe această temă a ieșit de pe buzele sale în timpul unei conferințe de presă tradiționale din 2016. Un jurnalist l-a întrebat apoi pe președinte despre lupta împotriva traficului ilegal de alcool industrial – după ce 77 de locuitori din Irkutsk au fost otrăviți mortal de Boiarîșnik. Putin a răspuns spunând că “alcoolizarea” este într-adevăr o “problemă” pentru Rusia. Cu toate acestea, el a adăugat imediat, cu optimism, că, de exemplu, în țările din Europa de Nord nu se bea mai puțin (ceea ce nu este adevărat).

Ceea ce face ca declarațiile lui Putin la întâlnirile cu guvernatorii să fie și mai ciudate este faptul că nici regiunea Vladimir, nici regiunea Kirov nu se numără printre regiunile cu cele mai mari rate de dependență de alcool în rândul populației. Ministerul rus al Sănătății nu oferă statistici privind acest indicator pentru toate regiunile Federației, dar agenția a raportat că situația este cea mai gravă în Orientul Îndepărtat și în nordul țării, precum și în regiunea Penza. Cu toate acestea, președintele nu a vorbit cu guvernatorii lor despre “alcoolizarea populației”.

O sursă Meduza apropiată Kremlinului a explicat că menționarea acestui subiect a fost o surpriză și pentru guvernatori, deoarece nu se află “nici măcar în top zece” în aceste regiuni: “Nu este ceva care să îngrijoreze oamenii. Potrivit sursei Meduza, Sokolov și Avdeev au fost nedumeriți – și nu au înțeles de ce președintele a adus brusc în discuție acest subiect. Purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov, nu a răspuns la întrebarea lui Meduza la ora publicării.

Cu toate acestea, alte două surse Meduza apropiate administrației prezidențiale ruse insistă că Putin a făcut-o cu un motiv. Potrivit acestora, președintele a început să acorde o atenție deosebită acestei probleme deoarece oficialii ruși au început să consume alcool mult mai des și semnificativ mai mult pe fondul războiului din Ucraina. Putin este preocupat în special de starea “unor persoane din cercul său intim”, au subliniat sursele Meduza.

“Oamenii își eliberează stresul în acest mod încă din februarie. Miniștrii, adjuncții lor, chiar și unii viceprim-miniștri, angajați ai administrației prezidențiale și ai Consiliului de Securitate, unii șefi de corporații de stat, guvernatori”, spune unul dintre interlocutori. De asemenea, el a remarcat că principalul motiv al acestui “stres” are legătură cu daunele reale provocate Rusiei de invazie și de sancțiuni – în timp ce Putin ar crede că oficialii ar trebui să facă față cu ușurință acestor dificultăți. După cum a scris anterior Meduza, aproape nimeni dintre oficialii ruși nu știa înainte de 24 februarie că președintele a decis să lanseze un război la scară largă cu Ucraina, astfel că mulți dintre ei au fost complet pierduți și “nu au știut ce să facă” în primele luni ale războiului.

Cu toate acestea, doi dintre interlocutorii lui Meduza apropiați Kremlinului notează că, potrivit observațiilor lor, eșecurile Rusiei pe front nu au niciun efect asupra atitudinii oficialilor și a managerilor de top față de alcool: “Ei au propriul război, propriile probleme.

Sursele Meduza consideră că situația consumului de alcool în rândul liderilor și oficialilor de top din Rusia a început să-l îngrijoreze pe Putin, deoarece “disciplina a început să aibă de suferit”: “Cineva dispare înainte de un eveniment important, cineva raportează vag și confuz. Acest lucru este deja observat de publicul larg.

Interlocutorii cred că Putin nu are nicio intenție de a-i concedia pe cei vinovați: “Deocamdată, vor exista doar indicii și cereri blânde.” Totuși, situația s-ar putea schimba: potrivit surselor Meduza, în urmă cu câțiva ani, un guvernator rus și-a pierdut deja funcția tocmai din cauza dependenței de alcool.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *