Oazu Nantoi: Noul proiect politic al lui Iurie Leancă va atrage susținători de la cele trei partide pro-europene
”Sper să fie un partid care să-i reprezinte cât mai bine pe cetăţeni și să devină o voce puternică pe scena politică din Moldova”, a spus Leancă. La rândul său, liderul PLDM, Vlad Filat a declarat într-un briefing că decizia lui Leancă de a părăsi formaţiunea este una regretabilă, menționând că, nu consideră că din punct de vedere politic, e cea mai corectă decizie.
Comentatorul moldovean, Oazu Nantoi spune la RFI că nu există în prezentgaranții că viitorul proiect al lui Iurie Leancă neapărat va deveni unul mare și puternic,dar în același timp este evident că partidele politice din Parlament, în mare parte s-au epuizat și chiar s-au compromis.”Este evident că noul proiect politic pro-european al fostului premier va atrage susținători de la liberal-democrați, mai puțin de la Partidul Liberal, și eventual de la Partidul Democrat.Consider că cea mai mare rezervă, acest proiect politic nou, va avea printre acei care au fost descurajați și nu au fost prezenți la urnele de vot la 30 noiembrie. Pe de o parte, democrația presupune concurență,viața presupune schimbare, sânge proaspăt, cum spunea fostul premier. Dacă acest proiect va contribui la consolidarea statului de drept în R.Moldova ne va apropia de standardele europene,să-i dorim succes”,susține Oazu Nantoi.
Echipa lui Leancă, consideră analistul moldovean, trebuie să-și calculeze strategiile, eforturile pentru ca ”acest organism al noului partid să fie unul viabil cu adevărat și să nu degradeze după modelul celorlalte partide politice”. ”În calitate de cetățean, sunt ferm convins că proiectul statalității R.Moldova poate fi împlinit doar în parteneriat cu Uniunea Europeană. Pe acest fondal, sigur că apare spațiu liber pentru lansarea proiectelor politice noi”.
Întrebat cum ar putea reuși un partid, fără susținere financiară solidă, Oazu Nantoi a spus: ”Întrebarea este bună. Doar nu are rost să creezi un partid care nu are bani. O formațiune în primul rând trebuie să se bazeze pe oameni. Alta este că resursele financiare pot să eficientizeze funcționarea acestui partid. Totodată, noi știm că situația cu finanțarea partidelor politice în R.Moldova este strigătoare la cer. Încă din 1994 când au avut loc primele alegeri parlamentare pe lista de partid, noi am pășit cu stângul, prin finanțarea partidelor politice, prin banii cash, din economia tenebră. Și până în prezent, acest fenomen s-a înrădăcinat și în campaniile electorale decid nu atât concurența de echipe și de idei, ci concurența sacilor cu bani. Totodată, nu trebuie să absolutizăm tot ce a spus Iurie Leancă. Însăși activitatea practică va da răspunsul la mai multe întrebări, inclusiv la viabilitatea noului proiect politic și rolul aspectului financiar în funcționarea lui”.
Dar cine ar putea să-l urmeze pe Iurie Leancă? , l-am întrebat pe comentatorul de la Chișinău:”Rămâne de văzut. Nu știu. Nu cred, spre exemplu, că Partidul Democrat este o structură unde putem să ne așteptăm la o surpriză în ceea ce privește comportamentul celor din Parlament”. ”Când a fost nevoit Vlad Filat să plece din funcția de prim-ministru și a fost numit Iurie Leancă, probabil a apărut sentimentul de gelozie și de concurență internă în PLDM. Și acest factor a otrăvit această relație dintre Vlad Filat și Iurie Leancă”, a punctat Nantoi.
sursa. rfi.ro