Externe

Obama: Am tăiat orice cale prin care Iranul putea să obțină bomba nucleară

Obama a mai adăugat că schimbul de prizonieri care a urmat intrării în vigoare a înțelegerii a fost posibil prin intermediul diplomației, relatează AFP și Reuters.

"Acordul privind problema nucleară intră în vigoare, familii americane reunite (…) Am realizat progrese istorice datorită diplomației, fără a trece printr-un nou război în Orientul Mijlociu", a declarat Obama.

"Este o zi bună, deoarece încă o dată vedem ce se poate face prin intermediul puternicei diplomații americane", a mai spus el de la Casa Albă.

"Aceste lucruri ne amintesc ce putem obține prin tărie, înțelepciune, curaj și răbdare", a adăugat președintele american, salutând rolul Elveției în negocierile intense cu Iranul.

Obama a insistat în același timp asupra "diferențelor profunde" care persistă între Washington și Teheran și a spus că SUA își vor înăspri sancțiunile împotriva programului de rachete balistice al Iranului.

El și-a mai declarat speranța că aceste evenimente semnalează o oportunitate ca Iranul să coopereze mai mult cu restul lumii.

SUA au anunțat duminică adoptarea de noi sancțiuni legate de programul de rachete balistice al Iranului, la o zi de la ridicarea măsurilor de retorsiune care vizau programul nuclear al Teheranului.

Cinci cetățeni iranieni și o rețea de companii cu sediile în Emiratele Arabe Unite și China au fost adăugați pe lista neagră financiară americană, a anunțat Trezoreria SUA într-un comunicat. Eventualele active din SUA ale acestor companii vor fi înghețate.

Cele 11 companii și persoane sunt acuzate că au favorizat livrarea de componente de rachete balistice către Iran, ‘disimulând’ destinația lor finală printr-o rețea de firme-paravan, potrivit Trezoreriei.

Aceste sancțiuni, care survin la o zi după intrarea în vigoare a acordului nuclear între marile puteri și Iran încheiat în luna iulie 2015, sunt legate de testele cu rachete balistice efectuate de Iran la 10 octombrie și 21 noiembrie.
Acordul în dosarul nuclear iranian, încheiat la 14 iulie, a intrat sâmbătă în vigoare după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a certificat că Iranul și-a respectat obligațiile.

În privința eliberării a șase iraniano-americani și a unui iranian inculpați în SUA, Obama a spus că este ‘un gest umanitar de reciprocitate’, care nu va fi însă urmat de alte măsuri similare.

SUA: Patru dintre cei cinci americani eliberați se află în continuare în Iran (oficial)

Sâmbătă, patru deținuți iraniano-americani, printre care și reporterul Washington Post Jason Rezaian, au fost eliberați de către Iran, iar duminică trei dintre ei au plecat spre Elveția la bordul unui avion. Un al cincilea american a fost de asemenea eliberat de căre Teheran.

Pe de altă parte, secretarul de stat american John Kerry a transmis într-un comunicat că SUA vor rambursa Iranului un total de 1,7 miliarde de dolari reprezentând o datorie și dobânda aferentă care datează de la Revoluția islamică din 1979 și de la momentul ruperii relațiilor diplomatice.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *