Politică

(OFICIAL) UTA Găgăuzia se pregătește pentru referendumuri

Potrivit paginii oficiale a UTA Găgăuzia, administraţiile raionale, primăriile şi consiliile locale vor asigura pregătirea pentru plebiscit şi vor intensifica eforturile de informare a populaţiei cu privire la scopul referendumurilor. În plus, vor asigura liniştea şi respectarea ordinii publice la secţiile de votare.

La 2 februarie sunt planificate 2 referendumuri – unul este consultativ privind vectorul de dezvoltare externă a ţării, iar altul e legislativ cu privire la adoptarea unui proiect de lege care ar permite locuitorilor din Găgăuzia să-şi exercite dreptul la autodeterminare externă în cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent.

Legislaţia Republicii Moldova prevede că orice referendum desfăşurat pe teritoriul ţării urmează a fi coordonat cu autoritatea electorală centrală. Administraţia UTA Găgăuzia nu a făcut acest lucru. Instanţa de judecată de la Comrat a suspendat decizia de organizare a referendumurilor, iar Procuratura General a intentat o cauză penală pentru samovolnicie.

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *