Politică

„Omul lui Platon”, Veaceslav Valico, citat la Poliție pentru audieri

Activistul civic, Veaceslav Valico, o persoană apropiată al lui Veaceslav Platon, este citat la Poliție pentru a fi audiat în cadrul unui proces penal.

Citația a fost publicată chiar de activist pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

Anterior, șeful Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, declara că Valico ar putea fi recunoscut în calitate de bănuit sau învinuit în dosarul penal pornit pentru finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”.

Vă amintim că joi, 21 iulie, Parlamentul a votat ridicarea imunității parlamentare a depuatei Marina Tauber. Aceasta este bănuită de „încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”. Mai exact, ea ar fi acceptat cu bună știință „finanțarea Partidului „ȘOR” din partea unui grup criminal organizat”, dar și ar fi „falsificat raportul privind gestiunea financiară a formațiunii pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate”.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, declara că Partidul „ȘOR” ar suporta pe parcursul semestrului I al anului 2022 cheltuieli totale de 20 578 146 lei, și nu 1 707 050 lei cum a fost raportat.

Printre cheltuielile nedeclarate se numără și achitarea a 260 mii dolari pentru a aduce la Chișinău interpreții ruși Filip Kirkorov și Morgenstern care urmau să evolueze la data de 19 iunie în PMAN. La fel, diferitor agenți economici și persoanelor fizice au fost achitate 3,5 milioane lei pentru transportarea participanților la protestul din 19 iunie.

Deși organizarea concertului ar fi fost achitată de Partidul „ȘOR”, conform datelor prezentate la Primăria capitalei, organizatorul acelui eveniment ar fi Valico. Mai mult, acesta declara că banii pentru desfășurarea evenimentului au fost oferiți de către „diaspora din Canada”.

Cu o zi înaintea concertului, Valico, dar și reprezentanții Partidului „ȘOR”, au anunțat că autoritățile impiedică instalarea scenei pentru organizarea evenimentului. Valico declara că are toate actele necesare care permit organizarea concertului, însă se confruntă cu intimidări din partea politicului și a oamenilor legii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *