Timpul Liber

(Omul săptămânii) Mihai Ciobanu

S-a născut la 20 februarie 1953 în satul Bujor, r-nul Hânceşti. A făcut studii de canto popular şi dirijat coral la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” (1974-1978) şi la Catedra dirijat coral a Institutului de Arte „Gavriil Musicescu” (1980-1985).

Între anii 1973-1979 a fost solist al orchestrei de muzică populară „Veselia”, profesor de muzică la şcoala din Ruseştii Noi, Ialoveni. Apoi din 1979 până în 1986 cântă acompaniat de orchestra Ansamblului Folcloric „Mioriţa”, iar în perioada anilor 1987-1989 este solist al orchestrei de muzică populară „Mugurel” a Filarmonicii din Chişinău.

Din anul 1989 este solist al orchestrei „Folclor” a Companiei de Stat „Teleradio Moldova”, în prezent a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”.
În acelaşi timp colaborează cu „Lăutarii” lui Nicolae Botgros, cu orchestra Ansamblului „Joc”, și orchestra „Mugurel”, cu orchestra „Doina armatei” și cea prezidenţială ș.a.

Din 1990, artistul efectuează numeroase turnee în România. Cântă acompaniat de orchestrele „Doina Vrancei” din Focşani, condusă de Marcel Ghinea, „Rapsozii Botoşanilor”, „Ciprian Porumbescu” din Suceava, „Trandafir de la Moldova” din Huşi.

În 1993 şi 2005, Mihai Ciobanu este invitat cu un recital la Festivalul Internaţional „Maria Tănase” (Craiova).

În 2005, Mihai Ciobanu îşi vede realizat un vis de mulţi ani, și anume, înfiinţează Grupul vocal de bărbaţi „Basarabenii” şi, în acelaşi an, scoate primul CD, cu primul volum „La Nistru, la mărgioară”.

Pe lângă frământările sufleteşti la orchestra „Folclor”, desfăşoară o activitate fructuoasă şi la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, unde este profesor de canto popular. În anul 1993 i s-a conferit titlul onorific Artist Emerit al Republicii Moldova, iar în 1996 a fost decorat cu medalia „Meritul Civic”. Cu ocazia zilei de naștere, redacția ziarului TIMPUL îi urează La Mulți Ani!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *