Omul săptămânii: Regele Mihai I al României
Ultima dată când s-a adresat naţiunii române de la tribuna Parlamentului a fost cu 60 de ani în urmă.
Regele Mihai I al României s-a născut la Sinaia. Este fiul regelui Carol al II-lea şi al reginei-mamă Elena. Prima domnie a sa a început în 1927, după moartea bunicului său, regele Ferdinand I. Regele-copil a fost tutelat de o regentă condusă de unchiul său, principele Nicolae al României. După venirea pe tron a regelui Carol al II-lea, în iunie 1930, el a rămas în grija tatălui său, iar în urma abdicării lui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, a redevenit regele Mihai I.
La 30 decembrie 1947 a fost ameninţat de Petru Groza şi Gh. Gheorghiu-Dej cu execuţia a o mie de tineri, în cazul în care nu ar fi abdicat. La 3 ianuarie 1948, regele Mihai şi regina-mamă Elena au părăsit România.
În 1948 s-a căsătorit cu principesa Ana, fiica principelui René de Bourbon-Parma şi a principesei Margareta a Danemarcei. În exil, au locuit în Anglia, apoi în Elveţia. Timp de 45 de ani au locuit la Versoix, un mic oraş de lângă Geneva. În 1992, pentru prima dată i s-a permis să revină în ţară. În prezent, familia regală locuieşte în Bucureşti la Palatul Elisabeta, dar şi la castelul Savarsin.
Din exil, regele Mihai a militat pentru interesele României şi pentru eliberarea de sub dictatura comunistă, iar după 1989 – pentru intrarea în NATO şi UE.
În discursul ţinut marţi, el şi-a amintit şi de românii din afara graniţelor, menţionând: „Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă”…
La mulţi ani, Majestate!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!