Actualitate

Omul săptămânii: Ștefan Manic, savant

A absolvit Institutul Pedagogic din Tiraspol în anul 1970, apoi doctorantura la Institutul de Botanică „Komarov” din Sankt Petersburg între anii 1976-1980. O activitate amplă în domeniul cercetării valorilor naturii a desfășurat între anii 1990-2012, când a condus Rezervația Științifică „Codrii”, unde a înființat un Muzeu al Naturii, cunoscut în R. Moldova, dar și în alte țări.

A participat la stagii de formare și pregătire organizate în Rusia, Belarus, Franța, Italia, România, Slovacia, Finlanda. De-a lungul carierei sale a publicat peste 60 de articole și lucrări științifice, a fost coautorul a 9 monografii. În prezent este președinte al Societății micologilor din R. Moldova.
În decursul a 45 de ani de activitate științifică a fost menționat cu următoarele distincții: 2007 – Medalia „Meritul civic”; 2011 – Titlul Onorific „Om emerit”; 2012 – Medalia „Dimitrie Cantemir” a AȘM; 2018 – Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” a AȘM.

Pe data de 22 martie savantul Ștefan Manic, exact de ziua lui de naștere, a lansat un „Ghid de ciuperci” (din RM), o adevărată enciclopedie de informații, dar și fotografii originale din habitatele naturale. Acest ghid a văzut lumina tiparului datorită climatului cald de colaborare și prietenie cu specialiștii de înaltă calificare din Franța (Pierre Roux), România (Mihail Toma, Gavriil Negrean, Cătălin Tănase).

În prezent se bucură de o familie frumoasă, soția Teodora, fiii Victor și Sergiu și nepoțica Evelina, care-l fac fericit și-l înconjoară cu susținere și iubire necondiționată.

Prezenta lucrare fundamentală în abordarea acestei teme, mereu actuale, a fost susținută și de prietenii săi de la Lozova: Victor Avram, Ion Chilianu, Nicolae Ciobanu, Constantin Lozovanu și alți oameni de bună credință, care-i urează sănătate, bucurii și noi realizări în activitatea pedagogică și de cercetare.

La mulți ani, domnule Ștefan Manic! 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *