Timpul Liber

OMUL SĂPTĂMÂNII: Vlad Pohilă

Studii: Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea ziaristică (1975); Cursuri de muzeistică și studiul artelor, Moscova (1976); Doctorat în lingvistică la Institutul de Limbă și Literatură al Academiei de Științe a Moldovei (1983-1987).

S-a născut pe 6 aprilie 1953, în satul Putinești, raionul Florești. Lucrează ca ghid şi interpret în turism, specializat pentru marile muzee de arte din Moscova şi Sankt Petersburg (1975-1981), perioadă în care a studiat mai multe limbi romanice, slave şi baltice, precum şi culturile acestor popoare.
A participat, în 1989, la tipărirea primelor numere, în condiţii de clandestinitate, a revistei Glasul (la Riga, Letonia, şi la Vilnius, Lituania). Din 2003 până în prezent este redactor-şef al revistei de biblioteconomie şi ştiinţe ale informării BiblioPolis, editată de BM „B.P. Hasdeu”. Din 1997 este redactor, iar din 1998 – redactor şi coautor al Calendarului Naţional, editat de BNRM.

În afară de nuvele, pe care le-a scris de-a lungul carierei sale, precum și a traducerilor efectuate din literatura universală, a fost cel care a editat mai multe lucrări legate de corectitudinea și promovarea limbii române. Putem spune fără a exagera că majoritatea elevilor noștri au studiat grafia latină după cartea sa „Să citim și să scriem cu litere latine”. În 2010, lui Vlad Pohilă i s-a conferit cea mai înaltă distincție de stat – „Ordinul Republicii”. Cu ocazia aniversării sale, echipa TIMPUL îi dorește sănătate, mult succes și noi realizări în activitate!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *