Social

ONU: Autorităţile din Moldova acordă o atenție insuficientă problemelor minorităților

Oficialul a specificat, în cadrul unei conferinţe de presă, că deficiențe există în cadrul legislativ, dar și în aspect strategic și instituțional. Pe de altă parte, planurile de acțiuni existente cu privire la drepturile omului și drepturile minorităților ar fi fost adoptate fără un program detaliat de implementare și fără un buget dedicat, ceea ar împiedică realizarea acestor sarcini, a menționat raportorul special al ONU.

„În particular, minoritățile naționale și-au exprimat dorința de a-și menține și proteja drepturile lor în domeniul limbii, precum și abilitatea acestora de a utiliza limba lor maternă în viața privată și publică, fără discriminare. Alte domenii problematice ar fi: drepturile consumatorilor privind contractele bancare monolingve, accesul la asistența medicală, inclusiv editarea prospectelor medicale doar în limba de stat sau dificultatea de a susține teste competitive în limba de stat pentru examenele ce țin de administrarea școlară”, a susţinut Rita Izsák-Ndiaye.

În acelaşi timp, reprezentantul ONU a recomandat crearea în cadrul Guvernului a unui mecanism dedicat drepturilor minorităților, care ar fi responsabil de coordonarea problemelor minorităților sub forma unui secretariat permanent, cu includerea reprezentanților comunităților minoritare.

„Ar fi esenţială revizuirea curriculumului școlar pentru a asigura promovarea diversității și educarea despre istorie și diverse moșteniri lingvistice, religioase, etnice și culturale ale comunităților, introducerea metodologiilor de educație multilingvă și crearea claselor multilingve în locul închiderii claselor cu vorbitori de limbă rusă/limbă de stat. Totodată, este necesar de a implementa legile și politicile care ar asigura drepturile minorităților, inclusiv a Planurilor de Acțiuni privind susținerea populației de origine Romă, strategia de integrare inter-etnică. Toate aceastea ar trebui să fie adoptate, conform unei foi de parcurs de implementare și buget adecvat și garantat”, a menţionat raportorul special al ONU.

Prezentul studiu a fost efectuat la solicitarea Guvernului R. Moldova, în perioada 20-29 iunie, pe întreg teritoriul ţării. Raportul deplin și recomandările oferite vor fi prezentate Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în martie 2017.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, pe teritoriul R. Moldova sînt înregistrate circa 100 de etnii, printre cele mai numeroase fiind cea ucraineană, rusă, bulgară şi găgăuză.

Moldpres
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *