ONU propune un „pact mondial” pentru rezolvarea crizei migranților
ONU estimează că, la nivel mondial, există 20 de milioane de refugiați — din care 86% trăiesc în state în curs de dezvoltare—, alte 40 de milioane fiind strămutate în propriile țări. Acestor refugiați li se alătură 244 milioane de migranți care trăiesc și muncesc într-o altă țară decât cea în care s-au născut.
Planul ONU prevede negocierea condițiilor în care cel puțin 10% dintre refugiați vor putea fi relocați într-un alt stat în fiecare an. "Prin împărțirea în mod echitabil a responsabilităților, nu ar mai exista crize în țările de primire", a menționat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Pactul ar urma să fie adoptat cu ocazia unui summit al ONU ce va avea loc pe 19 septembrie și va fi urmat a doua zi de o conferință a donatorilor, organizată de președintele american Barack Obama pe marginea Adunării Generale a Națiunilor Unite. Statele participante ar urma să anunțe numărul de refugiați pe care sunt dispuse să-l accepte și orice altă formă de ajutor pe care îl pot acorda.
Conform Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, un număr redus de state găzduiesc în prezent cea mai mare parte a refugiaților. Peste jumătate dintre aceștia se află în Turcia, Pakistan, Liban, Iran, Etiopia, Iordania, Kenya și Uganda.
În ceea ce privește finanțările, 75% din bugetul ONU destinat ajutorării refugiaților este asigurat de Uniunea Europeană și de nouă țări: SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania, Kuweit, Suedia, Norvegia, Danemarca și Olanda.
Pactul va fi însoțit de o campanie la nivel mondial de combatere a xenofobiei și rasismului, ONU propunându-și să combată atitudinea și tonul tot mai negative în dezbaterile cu privire la gestionarea crizei migranților.
"Sunt îngrijorat de tendința în creștere a statelor membre de a ridica garduri și ziduri", a afirmat secretarul general Ban Ki-moon, notând că "reacțiile xenofobe și rasiste la refugiați și migranți par să atingă noi niveluri de stridență, frecvență și acceptare publică".
Campania va promova măsuri precum contacte directe, la nivel personal între refugiați și cetățeni din țările care îi găzduiesc, a indicat Karen AbuZayd, consilier special al ONU pentru acest summit. De asemenea, statele vor fi chemate să dezvolte planuri pentru includerea refugiaților și migranților în programe educaționale și de locuri de muncă.
"Statele vor împărți responsabilitatea față de refugiați într-un mod mai echitabil. Țările-gazdă vor primi sprijin imediat pentru necesitățile lor de dezvoltare. Migrația internațională va fi gestionată mai bine", a mai arătat Karen AbuZayd.
Facilitarea migrației în condiții de siguranță este inclusă printre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030, un vast set de programe semnat de țările ONU în toamna lui 2015, vizând combatarea sărăciei, promovarea egalității și încetinirea schimbărilor climatice.
Sursa: agerpres.ro