Economie

ONU urmărește aprobarea unei proceduri internaționale de prevenire a falimentelor guvernamentale

Adunarea Generală a Națiunilor Unite, după consultări cu FMI, a hotărât elaborarea și aprobarea unui set de proceduri internaționale de prevenire a situațiilor de falimentare a țărilor împovărate de datoriile guvernamentale, transmite Reuters. Procedurile urmează a fi stabilite în viitorul apropiat, în urma unui proces multilateral de negocieri. Acestea ar trebui să sporească eficiența, stabilitatea și predictibilitatea sistemului financiar internațional și atingerea unei dezvoltări durabile și a unei creșteri economice sustenabile inclusive și echitabile. Procedurile nu vor avea un caracter obligatoriu ci mai degrabă unul simbolic, servind mai degrabă ca o recomandare la nivel politic, după care se vor ghida guvernele, instituțiile internaționale și creditorii în procesul de restructurare a datoriilor suverane, astfel încât să se prevină situațiile de colaps pentru țările și așa împovărate de datorii.

Rezoluția adoptată nu a fost nici pe departe susținută de toți membrii Adunării. Unul din ei este și SUA, care consideră că prin aceasta se va crea o stare de incertitudine în piețele financiare. Rezoluția a fost propusă de către Bolivia, în numele a 77 de țări în curs de dezvoltare, și China. 124 țări au votat pro,în timp ce 11 țări au votat contra, iar 44 s-au abținut. Pe lângă SUA, printre opozanții propunerii sunt și alte mari țări ca Germania, Marea Britanie și Japonia, conturându-se astfel o disensiune puternică privind oportunitatea unei asemenea norme.

Amintim că în luna iulie curent Argentina a falimentat pentru a opta oară, după ce justiția din SUA a hotărât că guvernul argentinian nu poate să-și onoreze datoriile față de creditorii externi. FMI a început să caute căi pentru reformarea sistemului financiar încă din luna iunie, înainte de falimentul Argentinei, dar nu propusese nimic specific în acest sens. Totuși FMI nu dorește crearea unei proceduri supranaționale de insolvabilitate, așa cum cere rezoluția ONU, fără suportul marilor economii ale lumii, SUA, Marea Britanie, Japonia și Germania. O asemenea intenție a mai existat din partea FMI și la începutul deceniului trecut, dar propunerea nu a fost nici atunci susținută de SUA și Marea Britanie, care nu au dorit acceptarea de a-și subjuga puternicele sale sisteme financiare regulilor impuse de o organizație internațională.

După cum transmite portalul Foreign Policy, în cazul aprobării noilor proceduri, acestea nu vor avea caracter retroactiv și deci nu se vor aplica contractelor deja în vigoare, numai dacă țările nu decid substituirea obligațiunilor în circulație cu unele noi. În consecință, noile norme nu vor veni în sprijinul statelor care deja se află în situații dificile. Vorbim aici de Ucraina și de Angola. Luna trecută Ucraina a fost avertizată de către FMI că actualul pachet de sprijin promis de FMI nu va fi suficient, în cazul continuării conflictului armat din estul țării, și va fi nevoie de o nouă solicitare pentru fonduri.

Menționăm că Republica Moldova la fel are împrumuturi contractate din exterior. Volumul acestora însă nu creează îngrijorări autorităților, deocamdată. Conform ultimilor date oficiale, datoria de stat a Republicii Moldova este de circa 24% din PIB, celei externe revenindu-i 17% din PIB. Cota majoritară din datoria externă revine Fondului Monetar şi Agenţiei Internaţionale pentru Dezvoltare.

Normele internaționale de restructurare a datoriilor suverane urmează a fi stabilite de ONU și FMI până la sfârșitul anului 2014.

Sursa: agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *