Atitudini

Op-Ed. Șmecheria Tiraspoului, perfidia Chișinăului și prostia Bucureștiului

(Pentru prietenii mei din România, ca să nu se mai lase amăgiți de ”pro-românismul” actualilor guvernanți basarabeni)

Actorii:

1) o republică, Moldova, aproape fără rezerve de hidrocarburi, cu principala centrală electrică aflată sub ocupație, cu posibilitatea de import curent doar traversând țări străine (Ucraina) și regiuni separatiste (Transnistria); fără stocuri de gaze pe teritoriul propriu, ci într-o țară aflată sub bombardamentul continuu al rușilor (Ucraina).

2) o regiune separatistă, Transnistria, aflată sub ”ocrotirea” trupelor rusești de ocupație și trăind din acțiuni de criminalitate economică, în cea mai mare parte. Principala termocentrală a Moldovei se află sub control rusesc, în orașul Nistrovsc din raionul Slobozia, în această regiune.

3) o țară membră a U.E., România, care ajută când și cum poate republica Moldova, pe care o consideră cu jumătate de gură țară-soră (ceea ce nu se mai spune de către Chișinăul oficial).

Faptele:

Din 1992 până în 2021 s-a tot vorbit, dar nu s-a făcut mai nimic, despre construcția unei linii de înaltă tensiune (de 400 kw) de la Isaccea (România) la Chișinău, trecând prin Vulcănești (Basarabia), unde ar trebui să fie construită și o stație back-to-back. În noiembrie 2021 Chișinăul semnează un contract de construcție a acestei linii cu o companie indiană cu trecut dubios și cu multe derogări de la cerințele Caietului de sarcini, KEC International – deși la licitație participase și un competitor român. Acesta din urmă înaintase o ofertă cu – se pare – doar 30.000 Euro mai scumpă decât oferta indiană. Vorbim totuși de o investiție de cca. 260.000.000 Euro! Dar firma românească a fost descalificată pentru că, vezi-Doamne, nu prezentase la bancă nu știu ce garanție financiară. Dar onor guvernul de la Chișinău, care, altminteri, bate toată ziua drumul Bucureștiului pentru a cere ajutor, nu a fost în stare să atragă prietenește atenția firmei cu pricina că riscă descalificarea, pentru ca aceasta să poată remedia în timp util scăparea. Frați adevărați! Nu mai zic că, dacă totuși se va termina construcția aceasta (termenul de execuție este de 3 ani și 4 luni), în caz de avarii, să vedem cum o să fugă investigatorii moldoveni la Delhi să-i tragă la răspundere pe indieni și, mai ales, cum vor pune în execuție o firmă din sudul Asiei (în loc de alta colea, peste gârla asta nenorocită de Prut).

De la 1 noiembrie termocentrala de la Cuciurgan nu mai livrează curent electric Chișinăului. Necesarul acestuia este preluat de România, care exportă în Moldova cca. 90% din necesarul basarabean. Dar linia prin care se transportă este Isaccea – Vulcănești – Cuciurgan – Chișinău, trecând și prin Bugeacul ucrainian. Așa încât, cu fiecare bombardament terorist rusesc asupra infrastructurii energetice ucrainiene, este pusă în pericol de deconectare și această linie electrică, chiar dacă curentul vine din România. Este exact ceea ce s-a întâmplat, de pildă, pe 23 noiembrie.

Începând cu 3 decembrie, gazul natural începe să intre în Moldova și prin gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău. Dar, ciudat, peste câteva ore numai, Chișinăul decide să cedeze Transnistriei tot volumul de gaze pe care Moldova îl primește de la ruși (de la Gazprom)! Asta înseamnă cam 5,7 milioane metri cubi zilnic. Și asta, cel puțin pentru luna decembrie. Mai precis, Chișinăul donează Transnistriei gazul cumpărat din Rusia cu 785 $ mia de metri cubi, dar impune propriilor cetățeni prețul gazelor cumpărate și depozitate în vară, de cca. 1000 $ mia de metri cubi (preț mediu). Mai pe românește: cetățenii republicii Moldova subvenționează, vor-nu vor, consumul de gaze al separatiștilor. Care separatiști transnistrieni nu au plătit niciodată, și nici nu vor plăti, pentru gazul ars. Încercând să dreagă busuiocul, Chișinăul bâlbâie o jalnică justificare, anume aceea că, grație acestui ”compromis” cu Tiraspolul, Cuciurganul va relua ”exportul” de curent electric către Chișinău, la prețul de 73 $ pe MW (când, până la 1 noiembrie același MW costa 62 $!). Și astfel guvernul ne face tuturor imensa favoare, în mărinimia sa, de a ne reduce tariful de la 5,91 lei cât este acum, la cca. 4 lei (acest ”circa” poate însemna și 4,99!). Fără să adauge că, până acum două zile, prețul era ORICUM de 4,77 lei pe kwh! Nu știu cum se numește asta la moldoveni. În România, asta se numește prosteală pe față! În plus, guvernanții ne dau asigurări că gazele stocate deja la vecini, pentru Moldova, ar trebui să ne ajungă pentru ianuarie și februarie. Și după aia? Răspunsul este ”beton”: vor găsi ei o soluție între timp!

Concluziile:

Cui slujesc toate aceste manevre? Păi, să vedem cine sunt beneficiarii reali. Tiraspolul marchează trei lovituri dintr-o dată: 1. Primește întraga cantitate necesară de gaze naturale, la preț subvenționat, și pe care oricum nu-l vor plăti. Deci, gratis! 2. Vinde curentul electric produs de termocentrala Cuciurgan, și face astfel rost de bani pentru propria-i finanțare. 3. Îndeplinește sarcina trasată de Moscova încă de prin octombrie, și este lăsată astfel în pace (pentru un timp), liberă să se axeze pe schemele ei de corupție, trafic, contrabandă, etc. Așadar, Tiraspol (a se citi Moscova) – Chișinău 1 – 0! Cine mai câștigă?
Cei interesați, pe persoană fizică. De la dreapta și stânga Nistrului, deopotrivă! Desigur, ar fi treaba justiției să se autosesizeze. Așa s-ar întâmpla în procuratura americană, nu? Să vedem…

Cine pierde? Interesul național al țării. Voi explica la final. Și cetățenii moldoveni, păcăliți a nu știu câta oară. Oricum, le-aș da acestora un Mare Premiu pentru răbdare, înțelegere și cumințenie. Cine e victimă colaterală? România! Care devine, indirect, susținătoarea financiară a unei zone separatiste, sub ocupație rusă și profund anti-românească! Prin simplul fapt că salvează energetic Republica Moldova, iar în acest fel Chișinăul își poate derula liniștit afacerile sale cu Tiraspolul ca de obicei. Interesant, Bucureștiul va tăcea în toată bălăceala asta fetidă? Să vedem și asta…

Miza principală însă, îmi pare a fi nu doar abandonarea, ci sabotarea din interior a planului de sufocare economică a Transnistriei. Cum-necum, era un moment rarissim, propice rezolvării odată pentru totdeauna a mizeriei astea cu separatismul. Fără gaz, fără finanțare, fără combustibil, cu o Ucraină nervoasă și războinică în spate, Transnistria s-ar fi prăbușit (cel puțin economic). Mai trebuia ca și Moldova să-și dorească cu adevărat să-și recupereze teritoriul și cetățenii. Și termocentrala, la pachet! Ei bine, Chișinăul face ce știe el mai bine de 30 de ani: din prostie, din frică sau din interese meschine (sau poate din toate trei împreună) își oferă gazele ieftine separatiștilor, îi finanțează cumpărând curent electric și, colac peste pupăză, mai acceptă și o mare scutire totală Tiraspolului pentru importul de carburanți prin Moldova. Fără accize, fără impozite plătite, fără plata licențelor, deci absolut gratis! Prevalându-se de unele norme juridice adoptate de guvernele comuniste ale lui Vladimir Voronin. Astfel încât toată economia Transnistriei, atâta câtă este, se derulează cu acordul expres al Chișinăului. (Granița cu Ucraina, pe sectorul transnistrian, este blocată!)

În loc să profite pentru reintegrarea țării și să desființeze ”gaura neagră” economică a Europei, Chișinăul îi dă apă la moară, pe banii moldovenilor care își plătesc facturile! Este adevărat că în Transnistria majoritatea populației este de cetățenie moldovenească. Aproximativ o treime sunt chiar etnici români. Dar ăsta ar trebui să fie temeiul numărul unu pentru a fi aduși din nou sub jurisdicția Chișinăului. Însă Chișinăul tace. Tace și face ce-a făcut în tot timpul ăsta de 30 de ani. De ce? Și până când?

Cazimir Țino

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Am mai scris asta. Kreml8nul joaca pe ma8 multe variante in RM. Varianta cea mai bunq pentru ei , deocamdata, e sa lasa impresia ca in RM e instalat un guvern pro UE care sa fie finantat de UE si ce mai pica de la fraierii de la Bucuresti, in timp ce fortele proruse au facut un pas in spate calcylat , mai ales ca in actuala cinjunctura cel putin Transnistria nu mai putea fi aprovizionata cu gaze de la rusi si nici finantata de acestia.
  Simplul fapt ca se fac intelegeri cu o entitate ilegala si nerecunoscuta de imensa majoritate a tarilor e o dovada a tradarii intereselor RM si a existentei unei conivente cu aceste autoritati controlate de Kremlin.
  Romania ar trebui sa exprime aceste indoieli asupra comportamentului duplicitar al guvernului RM in cadrul organismelor din care face parte. Mai rau decat situatia actuala nu are ce sa se intample, poate doar ocuparea de facto a intregului teritoriu al RM de armata Tiraspolului si amenintarea flancului estic al Aliantei.
  Asta sigur se va intampla daca regimul ilegal de la Tiraspol nu va f7 starpit si armata sa de pe teritoriul RM trimisa acasa acum, inainte de finalizarea “operatiunii speciale” din Ucrauna.

  1. Bine le zici! Așa este: mai rău de atât nu se poate! Eu o suspectez pe Sandu de duplicitate cu Kremlinul. Prea se eschivează de la tema unirii: “dacă vor cetățenii, maică”. Păi bine, femeie, de ce nu-i întrebi!? De exemplu, printr-un REFERENDUM!

   1. Fiindca cu un referendum te poti pisa pe propriul pantalon, cum a patit Cameron in 2016, cand englezii au votat ce nu trebuie. In cazul moldovenilor, ce urmeaza daca pe dansii ii biriue, ca mereu, nostalgia sovietica si voteaza pentru unirea… cu Rusia?

 2. NU CRED ca miticii (Bucurestiul) sunt atat de imbecili si de chiori sa vada ca moldovenii sunt un popor DISTINCT, PRO RUS in frunte cu TOTI politicienii lor. Si Maia Sandu este o vulpe batrana care este anti Romania si ANTI UNIRE, dar care joaca la mai multe capete. Vedeti propriile EI DECLARATII privind unirea cu Romania. Vulpea batrana vorbeste limba rusa curent si e un pion al rusilor in regions. Romania trebuie sa se debaraseze URGENT de tumoarea canceroasa infectata de pro rusi, Moldova!

  1. Atentie la termenii generali folositi. Nu e vorba de toti moldovenii ci doar de basarabeni , mai ales vorbitorii de rusa romanofobi. Si nu ne referim la toata Moldova ci doar la RM aproape fosta Basarabie.

   1. In Romania, exista romani. ” Moldovenii” sunt struto camilele amestecate intre ele cu vechii moldoveni rusificati, ucrainieni, gagauzi, rusi, tigani, alti caucazieni si mongoloizi care formeaza astazi ” poporul moldovenesc” care vorbesc o rusa stricata si o romana si msi stricata. Acestia sunt moldovenii la care ma refer.

 3. În respublica sovietică bananieră molotova NU mai există români, oameni educați cu bunul simț de acasă din familie, există în schimb „națiunea civică molotoivăneascî”, un fel de alambic al națiunilor din care nu pot ieși decât curve proruse. Actualul guvern „proeuropean” este exact promotorul acestei noțiuni de „națiune civică molotoivănescî” și un exemplu viu a ceea ce „poate” această „națiune”. Sunt perfect de acord cu politicianul român GS atunci când cere ca guvernului de la Chișinău să nu îi mai fie acordate stipendii fără cap. Dacă vrei să ajuți „sărmana respublică bananieră” pune o singură condiționalitate: te ajut dacă nu faci combinații cu rușii și interpușii acestora. Cum ai făcut un pas greșit (ăsta cu gazul la transnistria e prostie pură și trădare națională) cum stop bani, ba chiar îmi dai dobândă pentru ce am investit la tine. Ești corect banul rămâne ca ajutor, nu poartă dobândă și nu trebuie înapoiat. Nu ești corect ia dă tu 15% dobândă pentru tot ce a intrat până acum și stop joc mai departe. Sî ti agiuti fratili moscal…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *