Opinie: Pe parcursul a 30 de ani, Moscova a demonstrat că nu pune preț pe suveranitatea, integritatea și neutralitatea Republicii Moldova
Republica Moldova s-a aflat în vizorul intereselor expansioniste rusești încă din anul 2014, iar Moscova a demonstrat pe parcursul a 30 de ani că nu pune preț pe suveranitatea, integritatea și neutralitatea țării noastre.
Astfel de declarații au fost făcute de Igor Boțan la o dezbatere privind „noile pericole pentru securitatea Republicii Moldova în cadrul noii faze a războiului ruso-ucrainean”, transmite Știri.md.
Expertul Igor Boțan, atrage atenția că Moscova nu face niciun secret din aspirațiile sale revanșarde, prin care Rusia ar trebui să-și revină la hotarele pe care le-a avut imperiul țarist și imperiul sovietic. Doar că acum, după ce armata rusă a suferit eșecuri considerabile pe frontul din Ucraina, Putin a decis să escaladeze conflictul, să amenințe comunitatea internațională cu arma nucleară și să mobilizeze sute de mii de cetățeni la război.
„În toată această istorie înțelegem că suntem amenințați și noi, și alte foste republici sovietice. Pentru că noi nu știm cu ce se va termina. Noi putem doar spera că Ucraina rezistă, că comunitatea internațională face corp comun cu Ucraina și va putea să mențină agresiunea rusească în anumite limite, iar ulterior să fie găsite anumite soluții pentru dezescaladare și revenire la normal”, a declarat Boțan.
În discursul din 21 septembrie, când a anunțat mobilizarea parțială, Vladimir Putin a utilizat din nou termenul de ”Novorossia”, folosit de propagandiștii ruși pentru a justifica o expansiune a Moscovei de-a lungul țărmului ucrainean al Mării Negre până în Republica Moldova.
Potrivit lui, încă din anul 2014 a fost pusă la cale crearea așa-numitei ”republici bugeac”, care ar fi trebuit să încropească teritorii din regiunea Odesa și din sudul Republicii Moldova.
Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podoleak, a declarat luni seara că riscul de extindere a războiului în regiunea transnistreană a scăzut, iar Rusia vrea chiar să-și recheme armata de la Tiraspol pentru a participa la războiul din Ucraina. Cu toate acestea, potrivit lui Podoleak, Rusia încearcă să preia puterea politică în Republica Moldova prin intermediul partidelor proruse pentru a crea instabilitate la granița dintre Ucraina și Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!