Economie

(OPINIE) România poate. Trebuie să înţeleagă şi Premierul Ponta cum e cu PIB-ul şi dezintermedierea financiară

România poate şi ştie să crească la 4% pe an. Nu este o surpriză că se încearcă sugerarea unui potenţial de creştere al economiei chiar sub ritmul realizat anul acesta, doar că scăderea abruptă a inflaţiei sugerează un deficit de cerere şi le demască încercarea de manipulare.
O creştere în anul 2013 mult peste potenţial, cum se sugerează, ar fi tras mult preţurile în sus. Ceea ce nu se întîmplă.

Panică şi lipsa de pregătire a Premierului Ponta face că astăzi să propună nici mai mult nici mai puţin amplificarea dezintermedierii financiare că şi soluţie de creştere pentru 2014.

Oare nici cei care au priceputdeja cum e cu PIB-ul nu au pierdut vremea să îi explice care este rolul arhitecturii financiare, efectului de pârghie şi valenţele unui sistem bancar cu rezerve fracţionare?

Lichiditatea, cum spunea cineva, nu este suficientă fără know-how în aranjarea arhitecturii de finanţare a unui proiect de investiţii.

O Banca Română de Investiţii şi Dezvoltare, cum au şi alte ţări, ar fi exact platforma care să facă legătură între cele 2 componente vitale.

Propunerea de a creşte dezintermedierea financiară este greşită dacă se vrea creşterea.

Companiile de stat au lichidităţi în bănci. Retragerea acestora nu este soluţia.

Când te confrunţi cu probleme şi siteme complexe de cele mai multe ori soluţie este simplă.

“Agerpres – Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Guvernul, BNR şi investitorii privaţi pregătesc o strategie pentru atragerea lichidităţilor aflate în băncile comerciale şi folosirea acestora pentru finanţarea unor proiecte de dezvoltare.

‘Societăţile naţionale şi companiile care au încă Guvernul în acţionariat trebuie să vină cu proiecte credibile şi practic să folosim aceşti bani care acum stau nefolosiţi în băncile comerciale. Am de gând că împreună cu guvernatorul, cu reprezentanţii atât ai ministerelor, cât şi ai investitorilor privaţi să pregătim pentru anul care urmează o strategie de atragere a acestor lichidităţi care stau şi aşteaptă proiecte care pot fi finanţate. Mă gândesc aici la continuarea vânzării unor pachete de acţiuni la companiile şi societăţile de stat, la proiectele de infrastructură importante, în aşa fel încât banii să meargă de la bănci către economia reală’, a afirmat primul ministru.”
 
Sursa: voxpublica.realitatea.net
Autor: Lucian Isar

Lucian Isar are studii în finanţe şi matematică la ASE Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Chicago GSB, Oxford University, DOFIN ASE şi HBS. Experienţă profesională în pieţe financiare şi managementul riscului.


Dinamica creșterii PIB-ului, % în anii 1991-2012, România, Slovacia și Bulgaria.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *