Externe

OPT tone de apă radioactivă s-au scurs de la centrala nucleară Fukushima

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), a afirmat că scurgerea a avut loc la reactorul numărul 4, după ce o ţeavă conectată la reactor s-a desprins, potrivit agenţiei de presă japoneze.

Scurgerea a fost descoperită marţi seara şi a putut fi oprită rapid, potrivit Kyodo News.

Declanşat de seismul urmat de tsunami de la 11 martie 2011 în nord-estul Japoniei, accidentul de la centrala Fukushima Daiichi a fost cel mai grav dezastru nuclear după cel de la Cernobîl /Ucraina/ din 1986. A doua zi după producerea seismului a explodat un prim reactor, cauzînd prăbuşirea acoperişului clădirii. La 14 martie, reactorul 3 a suferit aceeaşi soartă, apoi, la 15 martie, un incendiu s-a declanşat la nivelul reactorului 4.

TEPCO a utilizat tone de apă de mare şi apoi de apă dulce pentru a opri fuziunea barelor de combustibil. Împrejurimile, dar şi apele, aerul şi alimentele cultivate pe o arie largă în Japonia au fost contaminate.

O zonă de evacuare, devenită ulterior zonă interzisă, a fost stabilită pe o rază de 20 de km în jurul centralei, zeci de mii de persoane din împrejurimi fiind evacuate.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *