Ori noi, ori rinocerii (II)
Mai departe citez: „Or, anume aplicarea legii, reabilitarea legii şi a instituţiilor care sunt obligate să vegheze respectarea legii, reformarea acestor instituţii şi curăţarea lor de mizeria de anchetatori, judecători şi procurori corupţi, antrenarea legală, profesionistă şi eficientă a acestor instituţii purificate în săvârşirea actului justiţiei va fi acel război, acea confruntare, acea bătălie cruntă pe care va trebui să o declanşeze guvernarea liberal-democratică. Să o declanşeze şi să o câştige, dacă nu cumva se doreşte aruncată la groapa reformelor compromise. Aceasta va fi linia frontului în anul 2010: linia dintre lege si fărădelege… Pe această linie de demarcare, ce desparte cei opt ani de mafiotizare comunistă a RM de viitorii opt ani, în care RM trebuie să devină parte a Europei Unite, se vor alinia faţă în faţă cele două forţe devenite deja antagoniste din toate punctele de vedere. Oamenii vor să se facă dreptate”.
Acum, după jumătate de an, nu ştiu în ce măsură am avut sau nu dreptate, anticipând această miză a societăţii moldoveneşti, însă, din cele pe care le aud de la oameni, îmi dau seama că şi ei au gândit cam aceeaşi strategie pentru noua lor guvernare. Este, de fapt, un lucru firesc, deoarece aşa-i de când lumea – cetăţeanului îi este plăcut să trăiască într-un stat cu o guvernare puternică. Încrederea cetăţeanului în organele statului, în propria sa guvernare, deci, în propriul său stat este cea mai mare realizare a unei societăţi democratice, bazată pe lege.
Or, continui să cred că nu bătăliile politice şi nici alegerile parlamentare anticipate sau referendumul vor fi determinante în perpetuarea unei guvernări democratice. Acestea sunt nişte evenimente de rutină, formale, la urma urmei. Soarta de mai departe a Republicii Moldova fără comunişti va depinde de gradul în care guvernarea democratică a demonstrat putere şi voinţă în a face dreptate în stat şi a convins electoratul că anume alianţa liberal-democratică este cea care va fi capabilă şi în viitor să facă ordine în societate.
Îmi pare că nu numai moldovenii cred aşa. Citind crâmpeie din scrisoarea pe care a primit-o deunăzi dl Mihai Ghimpu de la dna Hillary Clinton, în numele dlui Barack Obama, am înţeles că şi partenerii noştri americani sunt îngrijoraţi de soarta bătăliei pentru adevăr în RM. Chiar dacă mesajul vizează evenimentele din aprilie anul trecut, concluzia este una generală. „Credem că Guvernul ar trebui să analizeze atât îngrijorările, care au apărut cu privire la desfăşurarea alegerilor, cât şi modul în care au fost tratate persoanele reţinute, jurnaliştii şi reprezentanţii societăţii civile în urma violenţelor. O explicaţie completă va consolida încrederea în instituţiile democratice ale Moldovei”, se menţionează în mesaj.
„…Şi vor crăpa în 2010 imperii financiare, monopoluri imobiliare, privatizări ilegale, reţele de exterminare. Sunt convins că, la anul, vom fi martorii unor ridicări de imunitate, dar şi ai unor tentative ale lumii criminale de a lupta până la sânge pentru a scăpa de puşcărie…”, scriam în decembrie 2009.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!