Editorial

Paralelismul moldovenesc

Din păcate, același scenariu îl aplică și politicienii noștri. Așa au făcut și când s-a furat miliardul. Toți știau, dar treceau pe alături. Imediat ce s-a aflat, au apărut eroii ca ciupercile după ploaie. În special PLDM-iștii pe care astăzi îi aplaudăm: Iurie Leancă și Maia Sandu. Au știut că se fură din bănci, dar nu era momentul „să vorbească".

A trecut un an de când informațiile legate de „jaful secolului" au fost făcute publice. Cum au procedat politicienii noștri? Au trecut pe alături, pe o stradă paralelă. De o lună suntem fără guvern. De o lună nu sunt în stare să aleagă un nou guvern. Pentru că ei pun umăr la umăr doar când trebuie să dea jos ceva, nu când ar trebui să construiască la loc.

Săptămâna aceasta au reușit iar să se adune, dar nu să aleagă guvernul, ci să discute despre jaful secolului. Acum, după un an de zile, când Moldova e în colaps politic, s-au gândit ei să ne demonstreze că muncesc. Se va schimba ceva? Mă îndoiesc. Vor arunca iarăși mâța moartă de la unul la altul, vor mai lansa câteva teme și nume noi, suficient cât să ne aprindă imaginația, nouă, celor păgubiți.

Și totuși, de ce nu avem încă un guvern? Sunt sigură că fiecare parlamentar și-a luat pe mai departe salariul. Deci până la urmă ce contează? Oricum Moldova se autoguvernează din inerție, ca o minge care coboară singură un deal, iar politicienii se agită în paralel, preocupați doar de propriile lor averi și interese. E aproape de râs că după ce a căzut guvernul, leul s-a întărit în fața monedei euro.

Uitați-vă atent în jur, analizați tot ce au făcut guvernele Moldovei și veți înțelege că dincolo de furturi nu s-a făcut nimic. Voi fi onestă și voi recunoaște o realizare uriașă a guvernului Leancă: semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Dar la cum se mișcă lucrurile acum, nu o sa ne prea folosească. Reformele nu se văd, europenii sunt dezamăgiți, cetățenii țării la fel. Și dacă suntem foarte foarte sinceri, ajungem să ne întrebăm care e folosul unui guvern total paralel de tot ceea ce se întâmplă în țară, nu ne merge nouă bine și așa din inerție?
Gheorghe Brega iese în fața presei miercuri și spune: „Cu cât mai multe vorbe, cu atât mai puține fapte. Hai să facem mai multe fapte și să vorbim mai puțin." Apoi s-a auzit din sală o voce de femeie care întreba ceva. „Dumitrița, Dumitrița", zice prim-ministrul, se mai aud ceva sunete nazale și pleacă. Am avut așa, aproape o revelație, că atitudinea domnului Brega a întruchipat atunci toată măiestria Parlamentului Moldovei.
Între timp Chirtoacă a găsit un brad care să nu se suprapună cu corturile goale ale protestatarilor, l-a împodobit fără să îl taie (ce bine!) și cu fast a dat drumul la „beculețe". Chiar și primarul e paralel de problemele din Parlament. Își vede de treburi, se apropie sărbătorile. Ole. Ole!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *