Părinții lucrează peste hotare pentru ca să le plătească examenele copiilor care „învață” la ASEM
Darea și luarea de mită nu mai este nimic nou pentru R. Moldova, care, din păcate, este cunoscută pe plan internațional anume din cauza acestor fenomene. Aproape fiecare moldovean a fost în situația când, pentru a-și ajuta oamenii dragi, aflați pe patul spitalului, au fost nevoiți să dea mită. Mulți moldoveni plătesc polițiștilor pentru a scăpa basma curată de pe urma încălcărilor comise la volan. La noi se dă mită pentru a obține mai ușor carnetul de conducere, pentru a scăpa de cozi și programări și nu în ultimul rând, pentru a obține note maxime la examene cu cunoștințe minime sau chiar nule.
Trăim în perioada când a citi o carte nu mai este la modă. Tinerii n-au poftă să învățe, în condițiile când grosimea buzunarelor părinților le poate asigura liniștea și succesul în perioada examenelor. Studenții nu depun efort, iar părinții îi încurajează să dea mită și să nu se streseze. Oricum nu o să „ajungi ministru”, le spun aceștia, dându-le bani ca să-și achite restanțele acumulate de câțiva ani. Unii părinți lucrează doar pentru a plăti examenele și tezele de licență a odraslelor pe care i-au născut, dar mai puțin i-au educat.
Reținerea câtorva profesori, într-o anumită zi, dintr-un anumit an, i-a cam pus pe gânduri pe unii dascăli, care obișnuiau să-și facă averi pe seama studenților. Cert este însă faptul că acest fenoment există în instituțiile de învățământ superior de foarte mult timp și, cu părere de rău, va exista încă ani buni, după ce apele se vor limpezi.
Un viitor prosper și un nivel de viață european nu putem avea în condițiile în care tânăra generație vrea totul fără să ofere nimic. Atunci când tineri specialiști vor fi cei care au dat mită la examene, țara noastră va degrada cu totul. Să nu lăsăm corupția să ne decidă viitorul! Să fim azi mai corecți decât ieri, iar dreptatea va fi de partea noastră.
Opinie scrisă de Nicolae Chicu,
student anul I la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM