Moldova

Partide bogate într-o ţară săracă

Potrivit raportului, majoritatea veniturilor PCRM provin din donaţii – peste 12,3 mln. de lei de la persoanele fizice şi cam tot atât – 12,2 mln. de lei – de la persoanele juridice. Din cotizaţiile membrilor de partid s-au adunat doar 558 mii de lei, iar venituri din alte surse, cum ar fi activitatea economică, partidul nu a avut. Nici PCRM, nici celelalte formaţiuni nu descifrează câţi donatori au avut şi cine sunt aceştia. Legislaţia nici nu-i obligă să dea informaţii detaliate în rapoartele financiare anuale, care sunt prezentate la Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor şi Curtea de Conturi. Însă aceste date pot fi solicitate partidelor de către organele de control, obligate să verifice, până la sfârşitul lunii iunie, veridicitatea informaţiilor.

Totodată, în rapoartele depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru cele două campanii electorale din 2009, printre agenţii economici care au sponsorizat PCRM se numără „Elat Profit”, „ITS GRUP”, „Tehnodiada”, „Elemag”. Majoritatea veniturilor PCRM sunt înregistrate însă pe site-ul CEC doar ca „dispoziţii de încasare”, cu indicarea sumei, nu şi a numelor donatorilor. Investigaţiile făcute de TIMPUL au arătat că în spatele acestor „dispoziţii de încasare” sunt zeci de persoane fizice, majoritatea membri din raioane ai PCRM, care nici nu ştiau că ar fi făcut astfel de contribuţii financiare, mulţi confirmându-ne că semnăturile lor în listele de donaţii au fost falsificate, iar datele personale le-au fost folosite fără permisiunea lor.

PCRM deţine întâietatea şi la cheltuieli în 2009, cu o sumă totală de peste 25,2 mln. de lei. Partea leului, peste 10,6 milioane, a „păpat-o” campania electorală. Plus la acestea, pentru presă şi materiale promoţionale PCRM a cheltuit în anul trecut 2,27 mln., pentru întreţinerea sediilor – 584 mii, pentru organizarea activităţii politice – aproape 165 mii, pentru telecomunicaţii – 121 mii, pentru birotică – 8363 lei, pentru deplasări – 5684 lei. La rubrica „alte cheltuieli” sunt trecute 1,9 mln. de lei. Într-un an de criză şi cu două campanii electorale, PCRM a găsit bani şi pentru „investiţii în bunuri mobiliare şi imobiliare necesare activităţii partidului” – aproape 9,6 mln. de lei. Presupunem că este vorba de noul sediu luxos al PCRM, dat în exploatare în 2009, pentru construcţia căruia formaţiunea a contractat împrumuturi de 22 milioane de lei de la Banca de Economii, unde statul este acţionar majoritar. În februarie, PCRM mai avea de rambursat cinci milioane, termenul de scadenţă fiind până la 14 iulie 2010. În raportul financiar nu se pomeneşte însă nimic despre credite, deşi liderul comuniştilor, V. Voronin, a anunţat acum câteva săptămâni că PCRM caută un cumpărător pentru noul său sediu, ca soluţie pentru a scăpa de datorii.

În afară de PCRM, până la data-limită şi-au prezentat rapoartele financiare Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM), Alianţa „Moldova Noastră” (AMN), Partidul „Moldova Unită” (PMU), Partidul Socialiştilor „Patria-Rodina”. Dintre partidele parlamentare nu şi-a dat darea de seamă doar Partidul Democrat. N-a făcut-o nici Mişcarea „Acţiunea Europeană”, partid extraparlamentar, membri ai căruia sunt câţiva deputaţi neafiliaţi. Printre restanţieri sunt şi alte formaţiuni rămase sub pragul electoral la parlamentarele din 2009 – PPCD, PSD, PNL, Partidul Ecologist.

Spre deosebire de PCRM, care a declarat venituri şi cheltuieli totale pentru 2009 de 2,5 ori mai mari decât cele raportate în campaniile electorale, la alte partide parlamentare cifrele aproape coincid. Astfel, AMN a raportat venituri de 7.750.330 de lei, toate provenind din donaţii de la membrii de partid, şi exact atâtea cheltuieli, dintre care 7,24 mln. de lei pentru campania electorală. PLDM a adunat venituri de 7.946.840 de lei, la fel doar din donaţii făcute de persoane fizice, majoritatea membri de partid. A cheltuit însă mai mult – 8.265.317, dintre care 7 mln. pentru campaniile electorale.

Un raport care trezeşte curiozitate a prezentat PL, care declară venituri de numai… 106 mii 300 de lei şi cheltuieli de circa 105 mii de lei. La nedumeririle noastre, fosta contabilă a PL, Maria Josanu, care acum este angajată în contabilitatea parlamentului, ne-a explicat că nu a considerat necesar să treacă în raport şi datele ce ţin de campaniile electorale, pentru că deja le-a prezentat la CEC. Şi asta deşi legislaţia spune clar că raportul financiar anual trebuie să includă toate cheltuielile şi veniturile formaţiunii din anul de referinţă. Venituri şi cheltuieli modeste au avut în 2009, conform rapoartelor, Partidul „Moldova Unită” – 233.500 şi, respectiv, 227.770 de lei, precum şi Partidul „Patria-Rodina” – puţin peste 71 mii de lei la ambele capitole.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *