Pașaportul biometric – cheia moldovenilor spre Europa

Republica Moldova este, deocamdată, singurul stat al Parteneriatului Estic ce beneficiază de un regim liberalizat de vize cu UE, care a fost obținut pe 28 aprilie 2014. Este, probabil, una din cele câteva performanțe cruciale ce au fost înregistrate de fostele alianțe de la guvernare. Planul de acțiuni a fost prezentat autorităților de la Chișinău pe 24 ianuarie 2011. Acesta prevedea armonizarea legilor în domeniul justiției și afacerilor interne la normele și standardele UE. Înainte de a anula vizele pentru moldoveni, Comisia Europeană (CE) a analizat impactul migrațional și de securitate al acestei decizii. Potrivit unui studiu publicat în 2012, liberalizarea regimului de vize va reduce timpul și costurile pentru organizarea unei călătorii. În același timp, experții de la Bruxelles notificau faptul că aceasta nu va schimba dorința moldovenilor de a lucra peste hotare, fie în Rusia, fie în țările europene. În aceleași timp, potrivit Institutului European Central, situația demografică din Republica Moldova arată că numărul migranților va scădea, deoarece țara noastră a intrat în una din cele mai rapide procese de îmbătrânire a populației. Totuși, CE își dădea seama că presiunea asupra hotarelor va crește, dacă problemele economice și sociale din R. Moldova vor prevala. Printre avantajele pe care urma să le aducă anularea vizelor pentru moldoveni se numără reunificarea familiilor (fiind vorba, în special, de copiii lăsați în grija rudelor), atragerea cetățenilor moldoveni bine instruiți, care la întoarcere vor putea prezenta o percepție pozitivă asupra Uniunii Europene, facilitarea mobilității studenților și cercetătorilor și impactul pozitiv asupra mediului de afaceri.
Peste 50 mii de transnistreni au pașapoarte biometrice
Una din condițiile pentru liberalizarea regimului de vize a fost sporirea securității documentelor. Din acest motiv, s-au introdus pașapoarte biometrice, adică pașapoarte care conțin un cip cu imaginea facială, amprenta digitală și date personale. În ultimii doi ani, de când a fost liberalizat regimul de vize, peste 700 de mii de cetățeni ai R. Moldova și-au perfectat astfel de documente. În ceea ce privește cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană, din cei peste 175 de mii de persoane care dețineau pașapoarte moldovenești valabile, peste 50 de mii și-au perfectat pașapoarte biometrice. La început, locuitorii din regiunea transnistreană puteau să obțină gratuit acte de identitate moldovenești, cheltuielile fiind acoperite din bugetul de stat. Dar, fiindcă alocația prevăzută în acest scop a fost epuizată din cauza interesului sporit al transnistrenilor pentru pașapoarte biometrice, guvernul de la Chişinău a decis să nu le mai elibereze gratis.
Turiștii și-au schimbat destinațiile
Potrivit datelor Poliției de Frontieră, prin punctele de trecere situate la frontiera cu România și prin Aeroportul Internațional Chișinău (rutele cu destinație una din țările UE), în anul 2015, s-au înregistrat 811.162 traversări ai cetățenilor R. Moldova, deținători ai pașapoartelor biometrice și, în ianuarie 2016, – 67.112 traversări. Datele se referă la ieșirile din țară. După anularea vizelor pentru țările europene, preferințele turiștilor moldoveni s-au schimbat. „Numărul turiștilor a crescut. Se interesează tot mai mulți de oferte, pleacă tot mai mulți. Chiar și neapelând la o agenție de turism, moldovenii călătoresc mai des”, ne-a spus Cristina, agentul agenției de călătorii Explore din Capitală. „Ei se adresează la noi pentru bilete de avion, asigurări medicale în Spania sau Grecia. Totuși, dacă merg în țări ca Italia, unde pot singuri să-și aleagă orașul și cazarea pe internet, atunci nu mai apelează la agenție”, adaugă agentul turistic. Din punctul de vedere al destinației, a crescut numărul persoanelor care optează pentru Europa. „Anterior, cetățenii moldoveni alegeau țări unde obțineau viza cu ușurință în aeroport sau la ambasadă, cum ar fi Turcia și Bulgaria. Acum opțiunile s-au schimbat. Aș zice că a crescut numărul călătoriilor în Europa, iar pentru Turcia a scăzut un pic”, ne-a declarat interlocutoarea. Managerul de țară al companiei Perfect Tour, Natalia Eșanu, a comunicat pentru TIMPUL că volumul de vânzare a serviciilor la sol și a biletelor de avion continuă să crească, doar că „aptitudinile de călătorie sunt mai mult legater de venituri, decât de regimul de vize”.
Din data de 28 aprilie 2014, de când R. Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize și până la data de 25 ianuarie 2016, Poliția de Frontieră a înscris un număr 19 474 028 de traversări ai moldovenilor (cu pașapoarte biometrice și non-biometrice):
Frontiera cu România
Ieșire: 3 550 294
Intrare 3 521 335
Frontiera cu Ucraina
Ieșire: 5 185 199
Intrare: 5 097 155
Frontiera Aeriană
Ieșire: 1 047 044
Intrare 1 073 001
Din totalul traversărilor înregistrate în perioada de referință, 2 286 371 de traversări sunt ai cetățenilor moldoveni, care au prezent la controlul de frontieră pașapoarte biometrice în momentul trecerii frontierei cu România și Aeroportul Internațional Chișinău.
Numărul de paşapoarte eliberate în perioada anilor 2014, 2015 pentru cetăţenii Republicii Moldova, care sunt înregistraţi în Transnistria.
Sursa: Centrul Resurselor Informaționale de Stat „REGISTRU”
Vox
Daniela, 18 ani
Putem să călătorim mult mai ușor. Acesta este avantajul. Altfel ar trebui să stăm la coadă, să depunem acte pentru viză, să așteptăm câteva zile și să suportăm cheltuieli suplimentare, adică să plătim 35 euro pentru viză Schengen. Cu pașaportul biometric, în schimb, oricând putem să plecăm într-o călătorie. La vamă nu am avut probleme, dar cunosc un caz, când din cauza unei date greșite introduse în pașaport, o persoană a trebuit să plătească o amendă de 1400 euro în Grecia.
Unii își fac cetățenie românească ca să lucreze în Uniunea Europeană, iar pașaportul biometric e bun pentru călătorie, vizitarea rudelor.
Ghenadie, 49 de ani
Sunt om de afaceri, am o întreprindere mixtă moldo-italiană. După cum vă puteți da seama, călătoresc foarte mult. Înainte îmi perfectam vize. Nu aveam mari dificultăți nici atunci, pentru că partenerii îmi făceau invitații și obțineam viză pentru un an sau șase luni. Totuși, procedura asta presupunea niște cheltuieli. Pașaportul biometric îmi permite să mă deplasez mai rapid peste hotare. Desigur vameșii pot să mă mai întrebe de scopul călătoriei, dar în general nu am avut dificultăți. E mult mai avantajos.
Victoria, 64 de ani
Eu cu soțul nu avem pașaport biometric, dar nepoțelul are. Nu avem, pentru că nu ne-am pregătit să mergem peste hotare. La vârsta noastră nu ne mai ajută la nimic. Nu putem călători, soțul după operație are probleme cu piciorul. Dar pentru nepoțel vrem să facem tot ce putem. E student în anul I. Speră să meargă peste hotare. Dacă va reuși, vom face și noi pașaport biometric ca să-l vizităm. Dar să ajungem până atunci.
Stelian, 21 de ani
Am pașaport de model vechi. Din câte știu, cu pașaportul biometric nu poți lucra peste hotare. E cel mai mare dezavantaj. Din cauza asta, mulți nu se prea grăbesc să-și schimbe pașaportul și-și fac cetățenie română. Nu zic, pașaportul biometric este util, călătorești, dar dacă nu ai bani pentru asta, ce rost mai are? Pentru un tânăr, prioritar este să găsească un job peste hotare mai bine plătit decât aici. Eu mai am de studiat un an și apoi mă gândesc ce am să fac.
Dumitru, 83 de ani
Mi-am făcut pașaport biometric și soția, la fel. De ce? Ca să merg în România, la prieteni, rude. Încă nu am avut posibilitatea, dar la vară sper să plec. Înainte, cu pașaportul vechi, am fost în Ucraina fără viză și în Germania cu viză. Și în România vroiam să merg, dar nu am mai ajuns, că s-au schimbat regulile. Trebuie să ai pașaport biometric. Dar eu pot obține și cetățenie română, că-s născut în 1933, la români și mă consider român. Dar nu mi-am făcut pașaport , pentru că trebuie să umblu, să alerg cu actele. Birocrația mă obosește. Oricum am să mor cu suflet de român.