Paştele îi adună pe moldoveni acasă
Sfintele Paşti îi vor aduce acasă şi pe membrii familiei Cociu, plecaţi din Nisporeni şi stabiliţi în Italia de mai bine de şase ani. La început a plecat doar capul familiei, Valentin Cociu, care a muncit din greu pentru a-şi aduce soţia şi fiica „într-un loc mai bun”, după cum povesteşte Valentin. Visul s-a împlinit şi întreaga familie locuieşte acum în oraşul Livorno, din Italia. Însă chiar dacă cei trei trăiesc împreună, dorul de Moldova nu scade, pentru că aici au rămas părinţii, bunicii, alte rude de-ale lor. „În fiecare an facem tot posibilul să venim acasă de Paşti. Sărbătorim Anul Nou şi Crăciunul în Italia, pentru că nu avem posibilitate să venim mai des în Moldova. Dar nu ne putem închipui cum ar trece sărbătorile de Paşti fără pască şi miel coapte de mama”, spune Angela Cociu.
Norocul moldovenilor: Paştele ortodox a coincis cu cel catolic
În anii precedenţi, mulţi gastarbeiteri moldoveni riscau să-şi piardă posturile de muncă pentru că ortodocşii şi catolicii serbau Paştele la date diferite, iar faptul că „rupeau” din zilele lucrătoare îi nemulţumea pe unii angajatori. Anul acesta, moldovenii sunt „norocoşi” – sărbătoarea sfântă a coincis la ambele rituri. „Este adevărat, era problematic să mă întorc acasă de sărbători, însă totul depindea de patron”, spune un alt moldovean, Vasile Radu din Teleneşti, care lucrează de trei ani în Portugalia. Vasile a ajuns în Moldova cu câteva zile în urmă, fiind nerăbdător să-şi revadă familia.
Cu două săptămâni înaintea Paştelui, Serviciul Grăniceri al R. Moldova a introdus inspectori şi tehnică adiţională pentru a monitoriza fluxul de intrări în ţară. Şeful Serviciului de presă şi informaţii al Serviciului Grăniceri, Daniela Mânzatu, a declarat că în acest an, în perioada 13-18 aprilie au traversat frontiera de stat circa 160 de mii de moldoveni. „La moment, fluxul intrărilor în ţară este unul obişnuit, însă spre sfârşitul săptămânii, numărul cetăţenilor moldoveni veniţi de peste hotare va creşte considerabil”, a mai spus Mânzatu.
Unii moldoveni îşi compensează absenţa…
Cu toate că cifrele statistice ale celor care vor reveni în Moldova cu ocazia Sfintelor Paşti indică o oarecare creştere, numărul moldovenilor care vor sărbători departe de casă este totuşi impunător, luând în considerare datele neoficiale care arată că peste hotarele ţării munceşte circa un milion de moldoveni.
Svetlana Culic din s. Lăpuşna, raionul Hânceşti, împreună cu soţul şi unul dintre feciori lucrează de câţiva ani într-un sătuc din Italia. De sărbători, familia Culic nu va fi alături de ceilalţi doi copii care au rămas în Moldova – unul dintre feciori pentru a-şi continua studiile, iar celălalt din motive de sănătate. „Lucrăm de ani buni în Italia, însă banii pe care îi primim ne ajung doar pentru întreţinerea noastră şi a celor doi copii aflaţi în Moldova”, ne povesteşte Svetlana. Ea spune că va trimite acasă, de Paşti, pachete cu bunătăţi şi un cozonac italian care le place nespus de mult celor doi băieţi rămaşi în Moldova.