Eveniment

Paul Goma a devenit cetățean al RM. Ideea a fost lansată de publicația noastră

Într-un articol, intitulat „Cui (NU) acordăm cetățenia R. Moldova”, întrebam conducerea R. Moldova: „Dacă pe timpul lui Voronin s-a acordat cetățenia R. Moldova unora care cică au venit aici ca agenți (spioni), dar au intrat în slujba comuniștilor, de ce pe timpul guvernării dumneavoastră să apară probleme cu acordarea cetățeniei unui om de excepțională valoare, care iubește Moldova profund și sincer, nu ca alungații și trădătorii – prietenii mei știu despre cine vorbesc – pripășiți aici ca într-un azil pentru refugiați?”. Au urmat reacțiile cititorilor care au cerut conducerii de la Chișinău să dea curs acestei solicitări. 

O scrisoare documentată i-au trimis președintelui N. Timofti membrii Sectorului de Literatură Română Contemporană al Institutului de Filologie al AȘ – Andrei Țurcanu, dr. hab., șeful sectorului; Mihail Dolgan, dr. hab., academician; Nicolae Bilețchi, dr. hab., membru corespondent al AȘ; Ion Ciocanu dr. hab.; Alexandru Burlacu, dr. hab.; Aliona Grati, dr. hab.; Timofei Roșca, dr. hab.; Nina Corcinschi, dr.; Grigore Chiper, dr.; Felicia Cenușă, dr.; Claudia Matei, dr.; Viorica Zaharia, dr.; Vitalie Răileanu, Felicia Popa. Iată un fragment din această scrisoare. „Suntem întru totul pentru ideea lui Constantin Tănase de a i se acorda lui Paul Goma și familiei sale cetățenia R. Moldova. Considerăm că în felul acesta s-ar șterge, măcar în parte, o pată de pe obrazul națiunii române. Vina că un scriitor excepțional și un anticomunist de o intransigență exemplară poartă de atâtea decenii stigmatul de „apatrid” o împarte, credem, în egală măsură clasa politică (de pe ambele maluri ale Prutului) și o anumită elită intelectuală antrenată în jocurile unei oculte internaționale de orientare neocomunistă.

Este momentul ca președintele Nicolae Timofti să demonstreze adevăratul său patriotism și independența sa față de interesele meschine de partid și jocurile politice dubioase și să reconfirme, oficial, printr-un decret prezidențial, ceea ce Paul Goma adeverește prin cuvintele de foc ale scrierilor sale. Scriitorul care aparține cu trup și suflet pământului unde a văzut lumina zilei și pe care acum șapte decenii o istorie ingrată l-a rupt și l-a aruncat într-un exil al „desțăratului” trebuie repus de urgență în drepturile sale cetățenești firești. După adoptarea Legii despre interzicerea simbolurilor comuniste, un asemenea gest va avea semnificația primului pas de reparație reală a faptelor de injustiție lăsate în urma sa de totalitarismul sovietic.

Facem apel către uniunile de creație, redacțiile mass-media, colectivele de pedagogi, medici, către toți oamenii care nu sunt indiferenți față de valorile naționale să susțină această inițiativă cu mesaje (scrisori, telegrame) adresate direct Președintelui Nicolae Timofti sau redacției TIMPUL”.

(c.t.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *