Actualitate

Pavel Păduraru și Ramin Mazur au fost AGRESAȚI de poliție

Așa ceva se putea întâmpla în anii ’90, când poliția noastră nu se împăca prea bine cu legea. Dar s-a întâmplat vinerea trecută, când, după o săptămână grea de lucru, colegii noștri Pavel Păduraru și Ramin Mazur au hotărât să bea o bere în fața unui bloc din Chișinău.
„N-am reuşit bine să ne aşezăm pe o bancă şi au apărut doi polițiști, care ne-au cerut actele. Când au văzut legitimații de jurnalişti, unul dintre ei a zis nemulţumit: „Şi ce, dacă sunteți presa?”. „Nu-i nimic”, i-am răspuns. Şi el, habar n-am de ce, mi-a rupt legitimaţia”, afirmă fotograful Ramin Mazur.

Numele acestui poliţist, potrivit colegilor noştri, este Vitalie Oboroceanu. „Celălalt refuza să se legitimeze. Zicea că-l cheamă Igor Munteanu, dar cred că a minţit. El tăcea și mă filma. Nu se grăbeau şi doar la insistenţele noastre repetate, Oboroceanu a făcut un proces-verbal, în care a notat că eu aş fi consumat nu bere, ci băuturi alcoolice. Când ne-am arătat indignați şi am ridicat vocea, ei au chemat întăriri. Au mai venit câțiva şi se uitau la noi”, menţionează Pavel Păduraru.

Între timp, susțin colegii noștri, la un balcon s-ar fi ivit un bărbat, care le ținea parte oamenilor legii. Şi aceștia l-au rugat să coboare, pentru a semna ca martor. „Ieșind afară, necunoscutul ne interzicea să-l filmăm. Era agresiv şi a lovit cu palma sau cu pumnul în camera lui Ramin”, afirmă Pavel. „Mă feream, dar el mă brusca în continuare. Polițiștii filmau încăierarea și n-au intervenit, chiar dacă le-am cerut ajutorul”, adaugă Ramin. Colegii noştri susţin că polițiștii se purtau foarte amabil cu „martorul”.

În cele din urmă, Pavel Păduraru a refuzat să semneze procesul-verbal. „Ulterior, ei ne rugau să-i înțelegem că și-au făcut meseria. Bună meserie, când îţi depăşeşti atribuțiile de serviciu în asemenea hal! Mai spuneau cu tupeu că aşa procedează poliţia în Europa. Presupun că ei sunt prietenii „martorului” şi că toţi trei au vrut să ne scurgă de bani”, este de părere Pavel.

Păduraru a fost amendat cu 200 de lei, pe care refuză să-i plătească. El consideră că această amendă este „un furt din partea unor inşi care folosesc epoleții în scopuri meschine şi de care ar trebui să se ocupe CNA”.



„Consumul berii în loc public este permis”

Silviu Mușuc, șeful poliției mun. Chișinău pentru ordinea publică
„Berea este băutură alcoolică slabă, care se vinde şi în stradă, și nu este corect ca poliția să facă asemenea procese-verbale. Dacă poliţiştii au văzut cum cineva vă agresa colegul, erau obligați să întocmească un proces-verbal pe numele agresorului. Dar cel mai grav este că polițistul a rupt o legitimație. Ar trebui să depuneți o plângere, ca să luăm măsurile necesare cu acești polițiști”.

„Faptul că cineva a sărit la bătaie este huliganism”

Marin Maxian, șeful Inspectoratului Național de Patrulare
„Faptul că o persoană a sărit la bătaie este huliganism și polițiştii erau obligaţi să intervină imediat. Şi orice poliţist este obligat să-şi prezinte actele, iar o legitimație ruptă înseamnă deteriorarea intenționată a bunului unei persoane. Puteţi contesta procesul-verbal printr-o plângere depusă la INP, pentru că berea deocamdată nu cade sub incidența legii, ca băutură alcoolică”.

„Legitimația nu e din hârtie…”

Sergiu Cotruță, avocat
„În momentul agresiunii, poliția trebuia imediat să oprească tulburarea ordinii publice și să facă un proces-verbal pentru huliganism. Refuzul polițistului de a se prezenta este depășire a atribuțiilor de serviciu. Iar legitimația nu e din hârtie, ca să o poți rupe involuntar. Totodată, martorii nu semnează că au văzut cum cineva consumă alcool, ci că acel cineva a refuzat să semneze procesul-verbal cu privire la contravenție. Dar conform legislației, în acest caz sunt strict necesare semnăturile a cel puțin doi martori”.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *