Politică

PCRM a folosit abuziv resursele administrative

In campania electorala pentru 5 aprilie comunistii au cheltuit cel putin 6,7 mln. lei, din contul bugetului de stat, echivalentul calculelor declarate oficial la CEC, arata un studiu IDIS „Viitorul”, care a contabilizat folosirea resurselor
administrative de catre actuala guvernare.

Potrivit autorului studiului, Sergiu Lipcean, anume utilizarea masiva a resurselor administrative a inclinat balanta pentru un anumit concurent electoral. El a contabilizat trei feluri de resurse: media, institutionale si bugetare. In ceea ce priveste resursele media, autorul a calculat numarul total de minute in principalele buletine de stiri de la cele doua posturi „publice”, unde PCRM aparea in lumina favorabila si cam cat ar fi trebuit sa cheltuiasca respectiva formatiune pe reclama. Suma se ridica la peste 5 mln. lei, sau peste 80% din veniturile declarate oficial la CEC. „Suma poate fi dublata sau chiar triplata, deoarece tratamentul preferential de care a beneficiat PCRM in campanie a fost aplicat in cadrul buletinelor de stiri, adica in afara blocurilor de publicitate electorala. Stirile genereaza un alt tip de perceptie si interpretare din partea telespectatorilor comparativ cu publicitatea, astfel impactul pe care il au este diferit si mai puternic”, a afirmat Lipcean.

La cel de-al doilea tip de resursa utilizata, autorul a contabilizat numai cheltuielile facute de ministri si alti functionari ai administratiei publice centrale, respectiv, a calculat estimativ cat s-a cheltuit cu vizitele oficialilor in teritoriu (combustibil, intretinerea automobilului, sofer) si cu cat este remunerat un demnitar pentru o zi lucrata, toate de la bugetul de stat. „Evaluarea acestor costuri este mai dificila decat prima datorita numarului mare de indicatori care trebuie luati in calcul, dificultatii de a monitoriza acest proces si lipsei informatiilor referitoare la magnitudinea utilizarii acestor resurse”, a spus autorul. Suma estimata se ridica la 1,63 mln. lei, asta fara implicarea functionarilor si cheltuielilor facute de acestia in raioane. Daca adunam estimarile primelor doua tipuri de resurse folosite, obtinem 7,47 mln. lei, cu 700 mii lei mai mult decat cheltuielile oficiale declarate de PCRM la CEC.

„In campania electorala au fost utilizate si resurse bugetare, daca ne referim la efectul psihologic pe care l-a avut majorarea cu 20% a salariilor si pensiilor, in ajunul zilei scrutinului. Alocarea de resurse bugetare, in asemenea circumstante, este un abuz. Acest fapt este confirmat prin revenirea imediata dupa campanie la situatia precedenta”, a mai precizat Sergiu Lipcean. „Este problematic sa sustinem ca bugetul public a fost prejudiciat, reiesind din faptul ca salariile n-au fost majorate, dar maniera in care a fost gestionata situatia, probabil, poate fi calificata drept abuz de resurse bugetare”, a conchis expertul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *