Pe vremea noastră
Oricine a lucrat în învăţământ ştie că la o clasă, indiferent cât de lipsiţi de interes sunt elevii, mereu există doi sau trei care vor să ştie, care se străduiesc, care îşi îndeplinesc cu plăcere şi talent toate sarcinile. Aceştia sunt elevii care le dau putere profesorilor să meargă mai departe şi să simtă că fie şi pentru două persoane trebuie să depună toate eforturile de care sunt capabili.
Mi-am amintit aceste lucruri, fiindcă săptămâna viitoare se împlinesc 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România. An de an organizaţiile studenţilor basarabeni din România fac festivaluri încercând să marcheze cultural momentul istoric din 1918.
Aşa se face că anul trecut am fost invitată la Timişoara împreună cu Alexandru Vakulovski. Am început cu programul clasic: lecturi la universitate. Şi ne-am lovit de aceeaşi nepăsare. Deşi au fost întâlniri cu studenţii de la Facultatea de Litere, interesul lor pentru literatura contemporană, indiferent a cărui autor, părea inexistent. Slab pregătiţi, plictisiţi, obosiţi. Cu aceeaşi excepţie: unul sau doi.
Însă în serile ce au urmat, a venit şi programul mai puţin formal. Lecturile în baruri şi cafenele. Am avut o surpriză plăcută. Studenţii, în număr mare, au umplut localurile, au pus întrebări, au intrat în dialog. Unii dintre cei prezenţi erau tinerii de la noi plecaţi la studii în Timişoara, alţii studenţi din România, de la diferite facultăţi, din diferite oraşe. Cunoşteau scriitorii din Republica Moldova. De la Vladimir Beşleagă la Hose Pablo. Întrebau. Citiseră multe cărţi şi ştiau site-urile culturale de la noi.
De aceea m-am gândit atunci, şi cred şi astăzi, că multe din poveştile despre studenţii nepregătiţi din zilele noastre sunt doar legende urbane. Pe veşnicul model: „pe vremea mea era mai bine”. Dar că, în realitate, au existat mereu vârfuri, aşa cum au existat şi vânătorii de diplome. Cred că ar trebui să fim mai optimişti şi să le acordăm creditul necesar studenţilor. Eu, una, îmi voi aminti cu plăcere şi încredere de cei pe care i-am cunoscut în Timişoara. Iar celor de la OSB (Organizaţia Studenţilor Basarabeni) le urez mult succes cu festivalul pe care îl pregătesc pentru 27 martie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!