Persoanele decedate ar putea fi potențiali donatori de organe

Autoritățile moldovenești din domeniul sănătății vor să cunoască cele mai bune metode pentru păstrarea organelor prelevate de la oamenii care au încetat din viață și se interesează tot mai mult de experiența statelor care au înregistrat succes în acest domeniu.
Cu scopul de a face cunoștință cu sistemele altor state, Ministerul Sănătăţii, Comisia Europeană şi Agenţia de Transplant au organizat la 25-26 aprilie, la Chişinău, o reuniune internaţională, la care au participat specialişti din Croaţia, ţara care are cele mai bune succese în domeniul transplantului, dar și Slovenia, Franţa și Bulgaria.
Prezent la eveniment, Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii, a menționat că, într-o perioadă scurtă de timp, R. Moldova a adoptat mai multe acte legislative destinate relansării serviciilor de transplant. De asemenea, au fost aprobate instituţiile care pot efectua aceste operaţii, iar medicii specialişti au participat la mai multe cursuri de pregătire pentru efectuarea transplanturilor.
„Serviciile de transplant sunt foarte costisitoare. Astfel, a apărut necesitatea de a găsi metode pentru diminuarea cheltuielilor. Din această cauză, este nevoie să cunoaştem experienţa statelor care au succese în acest domeniu”, a remarcat ministrul.
Directorul Agenţiei de Transplant, Igor Codreanu, a declarat că, în prezent, la noi se efectuează prelevarea organelor pentru transplant doar de la donator viu, iar de la persoanele decedate se iau doar ţesuturi. Pentru anul viitor, însă, se planifică efectuarea transplantului de cord, iar pentru aceasta în R. Moldova trebuie pus la punct mecanismul de prelevare a organelor donatorului decedat.
Potrivit lui Igor Codreanu, populaţia trebuie informată despre necesitatea de a-şi da acordul pentru preluarea organelor a unei rude decedate. De asemenea, acesta a menționat că o operaţie de transplant este foarte costisitoare, iar în prezent, în R. Moldova sunt circa 500 de oameni care necesită transplant de rinichi şi care au nevoie permanent de dializă.
Amintim că până acum în R. Moldova au fost deja efectuate operaţii de transplant de rinichi, de ficat şi de cornee.
Timpul.md (S.T.)