Istorie

(Personalitatea zilei) Adevărata descoperitoare a radioactivității – Ștefania Mărăcineanu

Ștefania lucrase în laboratorul soților Marie și Pierre Curie (părinții lui Irene Curie), în perioada când își pregătea teza de doctorat – „Constanța radioactivă a poloniului”, și semnalase, încă în 1924, celor doi cercetători descoperirea sa ca urmare a unor serii întregi de experiențe ingenioase. Ea a observat că plumbul din containerele folosite radia și după îndepărtarea poloniului radioactiv. De altfel, Frederic și Irene au și recunoscut acest lucru, și anume că descoperitoarea radioactivității artificiale e Ștefania Mărăcineanu, într-un interviu acordat ziarului „Neues Wiener Journal” și publicat în 5 iunie 1924: „ne amintim că savanta română, domnișoara Mărăcineanu, a anunțat în 1924 descoperirea radioactivității artificiale”. Cu toate acestea, în 1935, Premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit lui Frédéric Joliot-Curie și Irène Joliot-Curie.

Ștefania Mărăcineanu a exprimat consternarea ei pentru faptul că Irene Joliot-Curie folosise o mare parte din observațiile sale de lucru referitoare la radioactivitatea artificială, fără să menționeze aceasta. 

În România, Ștefania Mărăcineanu s-a ocupat de fenomenele meteorologice descoperind procedeul de declanșare artificială a ploii, prin injectarea norilor joși cu săruri radioactive. A provocat prima ploaie artificială din lume în Bărăgan, în 1931.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *