Istorie

(Personalitatea zilei) Lech Wałęsa

Dacă opoziția față de regimul sovietic s-a manifesta la scară redusă în statele blocului socialist și se baza mai mult pe activitatea unor disidenți sau organizații clandestine, atunci Lech Wałęsa a pornit o mișcarea muncitorească generală în Polonia, zdruncinând serios temeliile întregului sistem comunist. Wałęsa a fost electrician. La scurt timp după ce s-a angajat la Șantierele Navale din Gdansk, el s-a implicat activ în apărarea drepturilor muncitorilor, organizând în 1970 o grevă generală împotriva creșterii prețurilor la alimente. Rezultatul grevei, soldată cu moartea a peste 30 de muncitori, i-a cimentat părerile privind nevoia de schimbare. Activismul său a fost dur penalizat. Concediat de multe ori, urmărit de poliția secretă, Lech Wałęsa a rămas totuși liderul muncitorilor.

În august 1980 a co-fondat mișcarea sindicală Solidaritatea, primul sindicat independent din Europa de Est. În 1983 Lech Wałęsa a primit Premiul Nobel pentru Pace. În perioada marilor transformări de la sfârșitul anilor 80 în Uniunea Sovietică, el a contribuit la organizarea primelor alegeri legislative parția libere din 1989 și la formarea unui govern condus de Solidaritate.

Lech Wałęsa a fost primul președinte al Poloniei democratice, asigurând tranziția de la sistemul comunist la cel democratic. Popularitatea sa a scăzut în timpul președinției. După expirarea mandatului, el a rămas o persoană publică a cărei autoritate a ajutat unele partide poloneze să câștige voturile alegătorilor. În afară de aceasta, Wałęsa ține prelegeri în toată lumea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *