Economie

Piaţa de asigurări din Moldova a intrat pe scădere

Astfel, în prima jumătate a anului curent, un cetăţean al R. Moldova a cheltuit, în medie, 165 de lei pentru produse de asigurare, cu circa zece lei mai mult decât în perioada similară a anului 2010. Circa 20 de lei au fost destinaţi pentru asigurarea vieţii, iar restul pentru a-şi asigura automobilul, casa şi alte bunuri.

Potrivit CNPF, piaţa de asigurări a înregistrat, după prima jumătate de an, un volum total de prime brute subscrise de 466,2 milioane de lei, faţă de 438,8 milioane în aceeaşi perioadă, anul trecut.

Deşi rata de creştere a sumei daunelor plătite de companiile de asigurare a scăzut în semestrul întâi comparativ cu primul trimestru, aceasta a fost mult mai înaltă decât sporul primelor subscrise, atingând cota de 11,47%. Companiile au plătit despăgubiri în sumă de 173 milioane de lei, dintre care, mai mult de jumătate, au fost achitate de trei companii: Moldasig, ASITO şi Donaris Group.

Datele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare arată că profitul per totalul pieţei a scăzut de peste trei ori, la 20 milioane de lei faţă de 67,48 milioane, în primul semestru 2010.

11 din cele 24 de companii de asigurare au terminat semestrul întâi cu pierderi în sumă de la câteva sute de mii până la aproape patru milioane de lei pe companie.

Sursa: Timpul.md (V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *