Actualitate

Piesa cântată la Moscova, în fața lui Putin: „Ucraina şi Crimeea, Belarus şi Moldova, asta e ţara mea”

„Ucraina şi Crimeea, Belarus şi Moldova, asta este ţara mea”, așa începe unul dintre cântecele interpretate vineri pe stadionul din Moscova în fața lui Vladimir Putin și a sutelor de mii de ruși veniți la concertul dedicat „Zilei reunificării Crimeei”.

Melodia a fost interpretată de Oleg Gazmanov, un celebru cântăreț, compozitor și poet sovietic și rus, specializat în cântece patriotice. Potrivit descrierii de pe pagina sa de Wikipedia, Gazmanov este liderul formației Escadrila.

În iulie 2014, lui Gazmanov i s-a interzis intrarea în Letonia, pentru că ar fi contribuit „prin cuvinte și acțiuni la subminarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, după cum a informat Moscow Times, potrivit Libertatea.

Un an mai târziu, Ucraina l-a adăugat pe o listă de figuri care reprezintă o amenințare pentru securitatea lor națională.

Decorat în 2002 cu titlul de „Artist al Poporului” de Vladimir Putin, Oleg Gazmanov a lansat în 2005 albumul Sdelan v SSSR/Născut în URSS.

Melodia începe cu aceste versuri: „Ucraina și Crimeea, Belarus și Moldova / Aceasta este țara mea / Sahalin și Kamceatka, munții Urali / Aceasta este țara mea / Teritoriul Krasnoiarsk, Siberia și regiunea Volga / Kazahstan și Caucaz, precum și țările baltice”.

Cântecul poate fi urmărit de la minutul 22:08

Pe 18 martie, rușii sărbătoresc „Ziua reunificării Crimeei cu Rusia”, iar locuitorii multor orașe ale Rusiei participă la concerte, în timp ce în Crimeea este declarată zi liberă pentru bugetari. La manifestația de vineri de pe stadionul Luzhniki din Moscova, care a fost de fapt una de susținere a războiului din Ucraina, a venit și Vladimir Putin, care a fost aclamat de mulțime.

Putin s-a adresat mulțimii și a salutat ceea ce el a numit încă de la început „operațiunea specială” din Ucraina, în timp ce oamenii agitau steaguri rusești, scrie Reuters.

În discursul său, Putin a vorbit despre „unitatea poporului rus” faţă de „operaţiunea militară specială” din Ucraina, reluând propaganda că Rusia „a trebuit să apere vorbitorii de limba rusă din Ucraina de un genocid”.

Conform presei ruse, pe stadion au fost aproape 100.000 de oameni, iar alți circa 130.000 au stat în afara acestuia.

Toți participanții au purtat în piept cocarde cu litera Z, unul dintre însemnele de pe tancurile armatei ruse care a invadat Ucraina. O parte dintre ei aveau steaguri, iar unii au venit cu tablouri cu fotografia lui Vladmir Putin, potrivit unor imagini postate pe rețelele sociale, scrie The Guardian. De asemenea, scena a fost împânzită de pancarte cu mesaje precum „Pentru o lume fără nazism!”, „Pentru preşedinte!” şi „Pentru Rusia!”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *