Economie

Plafonarea prețului petrolului, interzicerea criptomonedelor, sancțiuni pentru eludarea restricțiilor. UE impune al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană (UE) a impus un al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include interzicerea transportului maritim de petrol din Rusia la un preț mai mare decât un plafon stabilit începând cu decembrie 2022 și a aceluiași transport de produse petroliere începând cu luna februarie. Declarația a fost publicată pe site-ul web al Comisiei Europene.

Pachetul a inclus o interdicție privind serviciile de portofele de criptomonede pentru cetățenii și rezidenții ruși.

Noile sancțiuni extind, de asemenea, interdicția asupra importurilor și exporturilor de bunuri, inclusiv produse din oțel, mașini, produse chimice, materiale plastice și țigări, și impun o interdicție asupra exporturilor de produse tehnice pentru industria aeronautică. În plus, sancțiunile impun penalități pentru cei implicați în scheme de eludare a restricțiilor.

Pachetul includea o interdicție privind furnizarea de servicii IT, de inginerie și juridice către companiile rusești și o interdicție pentru cetățenii UE de a ocupa funcții de conducere în cadrul unor companii de stat rusești.

La 5 octombrie, membrii OPEC+ au convenit asupra unei reduceri record a producției de petrol începând cu 2020 – cu 2 milioane de bpd dintr-o dată. Se așteaptă ca o astfel de măsură să mențină prețurile actuale ale petrolului în jurul a 90-100 de dolari pe baril. Înainte de decizia OPEC+, s-a raportat că întreaga UE a decis să se alăture măsurii de reducere a veniturilor din petrol ale Rusiei. Experții au remarcat că mecanismul de plafonare a prețului petrolului rusesc ar reduce oferta de petrol rusesc pe piață, ceea ce ar duce la o creștere a prețurilor la energie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *