CSI / RusiaExterne

Planul lui Putin pentru Parada de Ziua Victoriei. Ce măsuri va întreprinde dacă declară, oficial, război Ucrainei

Data de 9 mai va fi un punct de cotitură în razboiul de la granița. Ziua Victoriei, care a marcat sfârşitul Celui De-al Doilea Război Mondial, ar putea deveni momentul în care Rusia declară, oficial, război Ucrainei. Putin a susţinut în toată acesată perioadă că invazia este doar o operaţiune specială şi că soldaţii trimişi la luptă sunt de fapt trupe de eliberare. Scopul unei astfel de schimbari declarative ar fi ca Moscova sa poata să mobilizeze rezerviştii, sa rationalizeze alimente si combustibili şi să pornească o ofensivă de si mai mare amploare. 

La 900 de kilometri distanţă de Kiev, pregătirile pentru parada de 9 mai sunt în plină desfăşurare. 

Ziua Victoriei este cel mai important eveniment naţional în Rusia de aproape 8 decenii. aşa că repetiţiile durează săptămâni întregi. Fiecare soldat trebuie să execute exact 120 paşi pe minut şi pentru asta repetă câte 3 ore în fiecare zi. Anul acesta, parada e cu atât mai specială. Experţi şi analişti politici cred că mulţi dintre aceşti cadeţi ar putea ajunge, curând, pe front dacă Vladimir Putin declară, oficial, război, Ucrainei.

Magali Barthes, redactor politica externe LCI Franţa: Dacă declară, oficial, pe 9 mai că intră în război şi nu mai e doar o operaţiune specială, asta îi permite să mobilizeze aceşti tineri ruşi.

Simbol al capitulării Germaniei naziste în 1945, 9 mai nu va marca, anul acesta, încheierea unui conflict. Războiul-fulger prevăzut de Vladimir Putin în Ucraina intră în a treia lună.

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării: Ceea ce cred eu că va face Putin, cred că va renunţa la, citez, termenul de operaţiune specială. Va spune: ” uitaţi, ăsta a devenit un război împotriva nazismului şi am nevoie de şi mai mulţi oameni. Am nevoie de şi mai multe tunuri ruseşti.

Planul lui Vladimir Putin

Donbas şi Lugansk sunt prioritate zero pentru Moscova în săptămâna care vine. Vladimir Putin are nevoie de o victorie importantă pentru a putea justifica moartea a cel puţin 10 de mii de soldaţi ruşi în Ucraina. Deocamdată, nici ocuparea Maripolului nu este totală. 

Magali Barthes, redactor politica externe LCI Franţa: Serviciile de informaţii occidentale ne spun că e posibilă ori o declaraţie oficială de război sau, poate chiar şi anunţul oficial al unui referendum pentru ataşarea republicilor separatise proruse care se găsesc în Donbas. 

O declaraţie făţişă de război ar permite Rusiei să treacă la economia de război, să mobilizeze milioane de rezervişti dar şi să ceară ajutor din partea ţărilor Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă. 

Înainte de marea paradă, cresc şi temerile unei confruntări nucleare

Avionul Apocalipsei va survola Piaţa Roşie în timpul paradei, fapt fără precedent din anul 2010 pe care experţii îl interpretează drept un avertisment la adresa Occidentului. Aeronava a fost construită în 1987 şi este gândită ca un centru de comandă al preşedintelui Federaţiei ruse în caz de forţă majoră sau de război nuclear. 

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *