Moldova

Planul „secret” al celor din PAS. Vor să obțină majoritatea așa cum a făcut Voronin în 2001 și 2005

Actualul cod electoral a fost votat de majoritatea PSRM-ACUM în iulie 2020, pe vremea alianței parlamentare Dodon-Sandu-Năstase. Pragul electoral pe vremea regimului Plahotniuc era de 6%, dar a fost coborât la 5% de coaliția PSRM-ACUM, înțelegând că astfel se va limita participarea la viața politică a partidelor mai mici, și anume ei (PSRM și ACUM) vor fi principalii beneficiari ai aceste legi.

Pragul electoral în Danemarca este de 2%, în Austria – 4%, Bulgaria – 4%, Cipru – 3.6%, Grecia – 3%, Italia – 3%, Norvegia – 4%, Spania – 3%, Israel – 3.5%, Suedia – 4%, Slovenia – 4%.Pragul electoral în Rusia este 5%, iar în Turcia 10%. Obiectul fundamental al pragului electoral este de a nu permite partidelor mici să ajungă în Parlament, favorizând astfel partidele „mari”. Votanții care optează pentru partidele „mici” sunt de facto lipsiți de dreptul de a fi reprezentanți în forul legislativ. 

Conform rezoluției din anul 2007, pragul electoral recomandat de a Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este de 3%.

Menționăm că la alegerile parlamentare din 2001, PCRM a acumulat 50% din voturi, dar prin redistribuire (absolut nedemocratic) a obținut controlul constituțional, adică 71% din Parlament. În 2005, s-a întâmplat la fel – PCRM a acumulat doar 45% din voturi. În timp ce aproape 17% din voturi au fost pentru partidele care n-au trecut pragul. Ca urmare a redistribuirii, comuniștii au obținut, într-un mod nedemocratic, 56 de mandate. 

Conform ultimelor calcule, PAS-ul speră să repete „succesul” lui Voronin, și anume, să obține în jur de 36-38% din voturi, niciun partid „mic” să nu treacă pragul, iar după redistribuire să aibă majoritatea deputaților.


Voronin – Pierde alegerile de două ori, dar obține majoritatea în Parlament de două ori.

Amintim că la alegerile din 2019, 11% din cetățeni au votat pentru partide care nu au trecut pragul și au fost astfel lipsiți de dreptul democratic de a fi reprezentați în Parlament, iar la alegerile din 2014 – în jur de 16% din cetățeni au fost în această situație.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *