CSI / Rusia

Planul secret al lui Putin de a cuceri Ucraina în 10 zile, a eșuat din cauza secretomaniei și a slabei pregătiri a rușilor

Experții militari sunt de părere că Rusia plănuia să preia Ucraina în 10 zile, dar acest plan a eșuat din cauza secretomaniei și a slabei pregătiri a rușilor.

Conform unui raport realizat de Institutul Forțelor Regale Britanice (RUSI, experții militari Jack Watling și Nick Reynolds, fostul consilier al ministrului Apărării al Ucrainei, membru corespondent al RUSI Oleksandr Daniliuk și fostul comandant al Forțelor de asalt aerian ale Ucrainei Mikhailo Zabrodskii, planul Rusiei era să invadeze Ucraina apoi, să ocupe și să anexeze țara până în august 2022.

În Rusia, s-a sperat că viteza atacului și campania de dezinformare ar putea asigura o capturare rapidă a capitalei Ucrainei, scrie Pravda.com.

În plus, lângă Kiev, rușii au obținut un avantaj în raportul de forțe – 12:1.

Cu toate acestea, trupele ruse s-au dovedit a fi nepregătite la nivel tactic pentru implementarea efectivă a planului lor.

Secretizarea exagerată a planului lui Putin a dus la eșec

Însă, doar un mic grup de oficiali ruși cunoșteau amploarea planurilor.

Se spunea că nici șefii adjuncți ai filialelor din cadrul armatei ruse nu cunoșteau planul de invadare și ocupare a Ucrainei cu câteva zile înainte de începerea invaziei, iar unitățile militare tactice nu au primit ordine decât cu câteva ore înainte.

În plus, majoritatea unităților ruse, care au primit ordine de a ataca cu cel puțin 24 de ore înainte de invazie, nu știau despre intenția de a ataca Kievul.

Rușilor le lipseau muniția, combustibilul, alimentele și o înțelegere clară a modului în care acțiunile lor se încadrează în planul general.

Cel mai mare neajuns al planului rus din raport este lipsa acțiunilor reversibile.

Ca urmare, atunci când viteza de înaintare nu a produs rezultatele dorite, forțele ruse și-au găsit poziția deteriorându-se constant pe măsură ce Ucraina s-a mobilizat.

Forțele armate au luat inițiativa din Rusia doar atunci când a fost pusă în pericol logistica rusă.

Competența tactică a armatei ruse s-a dovedit a fi semnificativ mai mică în comparație cu așteptările multor observatori din Ucraina și Rusia, precum și din străinătate.

În special, raportul a concluzionat că ocupanții ruși sunt vulnerabili la înșelăciune: autoritățile superioare acordă prea multă încredere în informațiile primare colectate de subalternii de pe front și nu analizează fiabilitatea acestor informații.

În același timp, comandamentul Federației Ruse nu încurajează rapoartele oneste despre eșecuri, ceea ce complică analiza.

De asemenea, rușii încearcă întotdeauna să execute ordinul, chiar și atunci când a devenit fără sens din cauza unei schimbări a situației.

Sistemul rus de desfășurare a operațiunilor de luptă de către grupurile tactice de batalion (BTG) s-a dovedit, de asemenea, a fi ineficient.

În plus, după începutul invaziei, rușii au trimis mesaje personale multor generali ucraineni îndemnându-i să se predea și asigurându-i că Rusia nu va face rău Ucrainei.

Aproape tuturor coloneilor din Forțele Armate li s-au trimis mesaje cu conținut similar din numere anonime. În plus, în a doua zi a invaziei, președintele rus Vladimir Putin s-a adresat personal comandantului ucrainean, cerând răsturnarea autorităților de la Kiev.

Raportul spune că faptul că aceste eforturi au eșuat indică faptul că serviciile speciale ruse nu au evaluat psihologia armatei ucrainene.

Institutul notează că sursele primare ale unei părți semnificative a datelor din acest raport nu pot fi încă făcute publice, prin urmare, ar trebui percepută ca o dovadă „imperfectă din punct de vedere metodologic”.

În concluzie, autorii raportului subliniază că Ucraina are nevoie de un sprijin mai bun din partea partenerilor săi. În opinia lor, victoria Ucrainei necesită lupte grele considerabile, dar cu sprijinul adecvat, Ucraina poate câștiga.

Cine trebuia ucis la Kiev

Documentele mai dezvăluie că Rusia plănuia să capteze centralele electrice, aerodromurile, aprovizionarea cu apă, banca centrală și parlamentul Ucrainei – și că serviciile speciale ruse au fost însărcinate să ucidă conducerea ucraineană.

„Lista neagră” a Rusiei

Regimul rus de contrainformații a întocmit liste cu unii ucraineni, a spus RUSI.

Au fost împărțiți în patru categorii:

  • Cei care ar trebui uciși
  • Cei care urmau să fie intimidați
  • Cei considerați neutri care ar trebui încurajați să colaboreze
  • Cei pregătiți să colaboreze.

Rusia ar fi planificat cooperarea forțată a guvernatorilor regionali și a autorităților locale, iar FSB a fost însărcinat cu capturarea oficialilor locali.

De-a lungul timpului, a plănuit să aducă profesori și alți oficiali din Rusia pentru a începe „reeducarea ucrainenilor”.

Ei păreau să presupună că oficialii guvernamentali ucraineni „fie vor fugi, fie vor fi capturați ca urmare a vitezei invaziei”, a spus RUSI.

De asemenea, comunitatea de informații a Ucrainei consideră că Rusia a plănuit să folosească unități aeropurtate din Belarus pentru a captura centralele nucleare Rivne și Khmelnitski.

Planul de invazie ar fi detaliat comploturi de capturare a centralelor nucleare ale Ucrainei pentru a adăposti trupele ruse, a obține controlul asupra sistemului energetic al țării și, potențial, a șantaja țările europene cu riscul de poluare cu radiații.

De când a început planul de invazie

În iulie 2021, Secțiunea a 9-a a Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a fost însărcinată cu planificarea ocupației Ucrainei. FSB s-a bazat pe anchete ample efectuate în Ucraina.

Aceste sondaje au pictat o imagine a unei societăți ucrainene în mare parte apatice din punct de vedere politic, care nu avea încredere în liderii săi, și care considera că o escaladare a războiului dintre Rusia și Ucraina era puțin probabilă.

Mai mult, președintele rus Vladimir Putin a articulat personal într-un eseu din iulie 2021, convingerea sa că poporul Ucrainei îi privea pe ruși în mod favorabil și credeau că fac parte dintr-o civilizație comună, divizată crunt de greșeli politice istorice.

Bariera, în opinia sa, în calea corectării acestor greșeli a fost guvernul de la Kiev, pe care el l-a acuzat că este o marionetă puterilor externe ostile Rusiei. Conducerea militară rusă era, de asemenea, încrezătoare că va învinge UAF după mai bine de un deceniu de modernizare.

Asigurările generalului Valeri Gerasimov cu privire la capacitățile militare ale Rusiei au jucat un rol cheie modelând încrederea serviciilor speciale ale Rusiei în planul lor. După cum a spus Gerasimov internațional interlocutori despre izbucnirea războiului, „Comand cea de-a doua cea mai puternică armată”.

Prin urmare, concepția despre invazia rusă a fost dezvoltată în jurul mai multor ipoteze cheie:

• Viteza a fost esențială pentru succes pentru a oferi răspunsul internațional de comunitate irelevantă.

• Înlăturarea liderilor Ucrainei ar elimina bariera pentru ucrainenii pro-ruși vocaliza sprijinul pentru ocupație.

• Controlul încălzirii, electricității și finanțelor ar fi un mijloc eficient de control

majoritatea apatică a populaţiei ucrainene.

• Armata rusă ar putea învinge armata ucraineană pe câmpul de luptă.

Din aceste ipoteze, FSB, ministrul Apărării Serghei Şoigu, Gerasimov şi elemente

în cadrul administrației prezidențiale și-au dezvoltat planul pentru atingerea obiectivului strategic al lui Putin.

• Degradează capacitatea Ucrainei de a se apăra prin distrugerea aerului, maritim și forțelor de apărare aeriană.

• Învinge forțele terestre ucrainene fixează-le în Donbas.

• Răspândește voința și capacitatea Ucrainei de a rezista prin eliminarea politicii și militare a Ucrainei conducerea si ocuparea centrelor critice ale puterii politice si economice.

• Înșelați guvernul ucrainean cu privire la timpul, locația, domeniul de aplicare și amploarea invazia Rusiei.

A existat o tensiune în acest plan între scopul de a difuza unitatea politică a Ucrainei și

înşelând Ucraina cu privire la intenție. Primul ar fi necesitat o modelare susținută faza premergătoare invaziei. Acesta din urmă cerea viteză. Se pare că planificatorii ruși a cedat în fața optimismului în ceea ce privește efectul de dislocare pe care viteza însăși l-ar putea obține difuzând voința Ucrainei de a rezista și, prin urmare, a optat pentru a întreprinde o campanie de șoc și uimire cu puţină modelare preliminară

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *