Comentariu

PLDM şi dubla iluzie

O alianţă cu comuniştii ar încălca, înainte de toate, angajamentul electoral al PLDM, făcut atunci când a ajuns în Parlament pentru prima dată: „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”. Electoratul liberal-democraţilor este, astfel, anticomunist şi nu va agrea nicio alianţă a PLDM cu comuniştii, ceea ce se va converti inevitabil în eşecuri electorale pentru PLDM, începând chiar cu alegerile locale. Doar zvonurile unei asemenea alianţe au scăzut probabil destul de mult din electoratul PLDM. Fără îndoială că şi liderii PLDM sunt la curent cu aceste lucruri.

Eu cred însă că liderii PLDM pot avea unele iluzii. De exemplu, ei pot fi tentaţi să creadă că este posibilă o colaborare „de moment” – conjuncturală, pentru „binele ţării”- cu comuniştii, doar pentru alegerea Preşedintelui, şi asta în condiţiile în care comuniştii nu pun nicio condiţie. Dar aceasta e nu doar o iluzie, ci o dublă iluzie.

Prima iluzie ar fi supoziţia că electoratul liberal-democrat va înghiţi justificarea că s-a făcut doar o înţelegere de moment cu comuniştii. Niciun argument nu va putea servi drept explicaţie bună în ochii unui electorat care şi-a investit speranţa în promisiunile liberal-democrate de prosperitate şi democraţie. Şi nu are rost să amintesc de precedentele istoriei moldoveneşti recente. A doua iluzie e că PCRM va accepta ca înţelegerea să rămână doar una de moment. Scopul acestui partid nu e să ajute PLDM ca să obţină mai multă putere, ci să distrugă AIE pentru a ajunge el la putere. Dacă liderii PLDM îşi fac asemenea iluzii şi vor întra într-o cârdăşie cu PCRM în afara Alianţei, atunci, în câteva luni, PLDM va trebui să accepte inevitabil împărţirea puterii cu PCRM. Aceasta pentru că, în câteva luni, PLDM va depinde în totalitate de voturile PCRM în Parlament, iar deputaţii lui Voronin vor începe fără nicio îndoială să pună condiţii! Totodată, colaborarea în cadrul Alianţei nu este posibilă fără încredere şi loialitate, deci, refacerea AIE-3 nu va fi posibilă.

În concluzie, în eventualitatea unei înţelegeri de scurtă durată, PLDM se va trezi cu o alianţă veritabilă de lungă durată cu comuniştii, care va avea efecte triste pentru PLDM, dar şi pentru popor. În primul rând, PLDM va pierde şansa să devină cel mai mare partid din RM şi să câştige viitoarele alegeri parlamentare. În al doilea rând, în câteva luni, va înceta susţinerea UE, care abia aşteaptă un pretext pentru a redirecţiona fondurile spre ţările arabe din Africa de Nord. În aceste condiţii, nu exclud ca ipoteticul nou regim instaurat să fie, poate, chiar mai dur decât cel al lui Voronin, căci fără susţinere din exterior şi din interior, liderii politici ambiţioşi şi tineri vor da vina pentru eşecurile inevitabile pe alţii: presă, opoziţie, ţările ostile…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *