Actualitate

Poetul Grigore Vieru a fost omagiat la Chişinău, în ziua sa de naștere

Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor a menţionat că "astăzi este o zi deosebită pentru verbul românesc. Grigore Vieru a fost un poet care a ajuns să fie cunoscut şi iubit în întreg arealul limbii române, cărţile lui fiind editate în zeci de mii de exemplare".

Potrivit lui Arcadie Suceveanu, "Grigore Vieru este un scriitor care nu se muzeifică, cărţile lui lucrează şi în continuare. Este un poet care s-a clasicizat, adică care, poetic vorbind, trăieşte şi după moarte. Poezia lui Grigore Vieru este simplă, dar nu şi simplistă. Ea a înglobat elemente din folclorul nostru – mama, izvorul, casa părintească, spicul, ciocîrlia, Mihai Eminescu. Iată prin ce a cîştigat Grigore Vieru".

Preşedintele Uniunii Scriitorilor a adăugat că manifestări de omagiere a marelui poet român au loc astăzi şi la Cernăuţi, Iaşi dar şi în localitatea de baştină a lui Grigore Vieru – în satul Pererîta, raionul Briceni.

Monica Babuc, ministru al Culturii a subliniat că "este simbolic ca, după o zi cu ceaţă, astăzi este o zi senină. Acest cer senin cu soare se dedică lui Grigore Vieru. Pentru că Grigore Vieru a fost eminamente un poet al dragostei. El a cîntat în versurile sale dragostea faţă de mamă, patrie, limbă. A scris versuri nepieritoare".

Monica Babuc a amintit că "la 31 august anul trecut la Pererîta a fost inaugurată Casa-muzeu "Grigore Vieru". Vă invit să vedeţi unde s-a născut geniul nostru poetic. Grigore Vieru este la fel de iubit şi la Chişinău, şi la Pererîta, şi la Iaşi, şi la Cernăuţi".

În cadrul manifestării elevi ai Şcolii nr. 120 din Chişinău au recitat poezii, compuse de Grigore Vieru.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererîta, judeţul Hotin (în prezent raionul Briceni) şi a murit pe 18 ianuarie 2009 la Chişinău. El este autorul volumelor de versuri "Alarma", "Muzicuţe", "Mama", "Versuri pentru cititori de toate vîrstele", "Un verde ne vede", ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este şi autorul "Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară, alte limbi. Pe versurile lui Vieru s-au compus numeroase cîntece, devenite șlagăre. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare "H. Ch. Andersen".

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *