Europa Culturii

Polonezul Piotr Piotrowski, deţinător al Marelui Premiu Igor Zabel

Premiul pentru Cultură şi Cercetare Teoretică Igor Zabel răsplăteşte personalităţi şi tinere talente din domeniul cultural care, prin activitatea lor, promovează cultura vizuală din Europa Centrală şi de Sud-Est. Laureatul a fost ales de către un juriu internaţional numit de Fundaţia ERSTE, iar candidaţii la acest premiu sunt curatori internaţionali, teoreticieni, scriitori sau critici din Europa Centrală şi de Sud-Est. Piotr Piotrowski a câştigat Marele Premiu Igor Zabel pentru scrierile sale de istorie a artei din Europa de Est, domeniu cu o vizibilitate scăzută în istoria universală a artei. El este profesor titular la Institutul de Istoria Artei din cadrul Universităţii „Adam Mickiewicz” din Poznan, Polonia, şi director al Muzeului Naţional din Varşovia. Juriul şi-a exprimat aprecierea şi sprijinul faţă de activitatea sa şi l-a recunoscut ca pe unul dintre cei mai de seamă istorici de artă din Europa Centrală şi de Est. Piotrowski are un număr semnificativ de lucrări centrate pe arta modernă contemporană transnaţională, fiind considerat un veritabil ambasador cultural.

Câştigătorii celor trei burse pentru proiecte de lucru, în valoare de 8000 de euro, sunt scriitorii şi curatorii croato-britanici Maja şi Reuben Fowkes, Institutul interdisciplinar al Păcii din Ljubljana şi tânăra româncă Raluca Voinea. Lucrările Ralucăi pun accent pe cercetarea modului în care arta contemporană şi cercetarea artistică fac posibilă o mai bună înţelegere a spaţiului social, iar activităţile sale de cercetare contribuie la realizarea legăturilor dintre domenii şi chiar generaţii diferite. O a patra bursă, în valoare de 12.000 de euro, a fost acordată de însuşi Piotr Piotrowski istoricului de artă Daniel Grúň, din Bratislava. Ceremonia de premiere va avea loc la Barcelona, între 9-12 decembrie 2010, şi va fi însoţită de o conferinţă privind Scrierea Istoriei Artei, la Muzeul de Artă Contemporană.

Asociaţia pentru Cultură şi Cercetare Teoretică Igor Zabel a fost creată în februarie 2008 de Mateia Kos Zabel, Bojan Zabel şi Fundaţia ERSTE. Obiectivele fundaţiei sunt valorificarea patrimoniului renumitului scriitor sloven, teoretician şi curator de artă modernă şi contemporană Igor Zabel, dar şi crearea unei reţele în domeniul artelor vizuale şi culturii în Europa Centrală şi de Sud-Est şi dincolo de ea. Premiul pentru Cultură şi Teorie Igor Zabel a fost acordat pentru prima dată în 2008.

Fundaţia ERSTE activează în Europa Centrală şi de Sud Est implementând, împreună cu partenerii săi, diverse proiecte pentru binele public. Fondată în 2003, Fundaţia ERSTE şi-a început activitatea prin dezvoltarea a trei strategii de acţiune, care au devenit şi cele trei programe ale sale: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. Primul program dezvoltă idei si concepte pentru a creşte rata participării sociale şi pentru a asigura şanse egale tuturor persoanelor, indiferent de situaţia în care se află. Prin programul Cultură este promovată cultura ca forţă călăuzitoare pentru o societate deschisă, precum şi capacitatea culturii de a crea legături solide între diverse regiuni lingvistice şi geografice. Europa este programul prin care Fundaţia ERSTE îşi propune să sprijine procesul de unificare europeană din ţările Europei Centrale şi de Sud-Est şi să susţină iniţiativele de extindere europeană. Drept instrumente în acest scop servesc iniţiative precum Bursa Balcanică pentru Excelenţă în Jurnalism sau Academia Şcolilor din Europa Centrală.

Andreea Ştefan


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *