Externe

Polonia a cedat în fața UE. Pentru a nu rata zeci de miliarde, polonezii și europenii au ajuns la un acord în privința reformelor din justiție

Deputaţii coaliţiei de guvernare din Polonia s-au pus de acord joi asupra reformelor justiţiei despre care guvernul afirmă că vor debloca fondurile prevăzute prin Planul de relansare şi rezilienţă al Uniunii Europene, pentru a ajuta economia marcată de efectele pandemiei şi războiului din Ucraina, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Peste 35 miliarde de euro în granturi şi împrumuturi au fost blocate din cauza disputei cu Bruxellesul, dar Varşovia a indicat că a ajuns la un acord pentru deblocarea lor şi aşteaptă aprobarea UE în zilele următoare. Proiectul de reformă a justiţiei convenit joi este crucial în acest sens.

Deputaţii care au dezbătut proiectul într-o comisie parlamentară au preluat propunerile preşedintelui Andrzej Duda ca bază de reforme, însă partidul ultraconservator Polonia Unită, partenerul junior în coaliţia de guvernare, s-a opus unui test de imparţialitate pentru judecători, pe motiv că ar putea paraliza sistemul.

Potrivit amendamentelor convenite, a fost eliminat un articol care ar fi permis contestarea în justiţie pe această bază a sentinţelor deja pronunţate, a relatat agenţia oficială de presă PAP. Prevederile referitoare la un test de independenţă pentru judecători în cazurile nefinalizate au rămas în proiectul legii.

De asemenea, un preambul referitor la întâietatea Constituţiei Poloniei asupra normelor stabilite de organizaţii internaţionale precum UE a fost adăugat ca rezultat al unui amendament al Poloniei Unite. ‘Sunt foarte bucuroasă că această comisie a adoptat proiectul de lege al preşedintelui. Sper că finalizarea este aproape şi că (proiectul) va deveni curând lege’, a declarat Malgorzata Paprocka, reprezentanta preşedintelui, citată de PAP.

Noua lege ar înlocui Camera disciplinară a Curţii Supreme, despre care criticii spun că este politizată, cu un nou organism.

Uniunea Europeană condiţionează deblocarea fondurilor din PNRR pentru Varşovia de implementarea unei decizii a Curţii Europene de Justiţie de dizolvare a acestei camere. Până la conformare, Polonia este amendată cu 1 milion de euro pe zi.

Criticii spun totuşi că reforma nu merge suficient de departe pentru a garanta că judecătorii nu vor fi supuşi presiunilor politice.

Votul în parlamentul polonez asupra proiectului de lege ar putea avea loc înainte de sfârşitul lunii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *