POMELNICUL LUI DODON. Ce crede clerul despre ultima carte a președintelui
Acest lucrul este într-adevăr posibil, dacă avem în vedere modul în care Dodon a folosit și până acum biserica și lucrurile sfinte în scopuri politice. Întrebat de TV8 ce știe despre aceste cărțulii, Mitropolitul Vladimir a spus că aude de ele pentru prima dată și a recomandat jurnaliștilor să caute explicații la P.S. Nicodim, Episcopul de Edineț și Briceni. TIMPUL a discutat cu acest ierarh, dar și cu alți clerici despre pomelnicul lui Dodon, pentru a constata că părerile în acest sens diferă. În timp ce unii preoți privesc cu suspiciune la această ieșire a președintelui, alții nu văd nimic rău în aceasta.
„Sunt niște aberații, dacă cineva vrea să facă capital politic pe un pomelnic”
P.S. Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni:
– Presa scrie povești. Noi am făcut 20 de mii de pomelnice pentru biserici, dar fără nume, nu din astea care spuneți. I-am spus și Mitropolitului despre aceasta. Pomelnicele noastre sunt pentru toți creștinii, și pentru dvs., dacă aveți nevoie. Acum e vremea postului mare și toți scriu în pomelnic la sănătate și la morți și le dau la biserici. Eu nu știu de ce faceți atâta reclamă pentru Dodon. Sau sunteți de la televiziunea lui? Văd că toată lumea se bucură că și președintele are un pomelnic, dar fiecare face așa cum dorește. Sunt niște prostii și aberații, dacă cineva vrea să facă capital politic pe un pomelnic. Dar Dumnezeu nu bate cu bățul pe nimeni. Eu n-aș accepta ca acest pomelnic să fie distribuit preoților din eparhia mea, pentru că ei sunt împotrivă.
„E tare dezgustător cum se procedează”
P.S. Siluan, Episcop de Orhei:
– Orice creștin poate avea un pomelnic, dacă treceți cu gândul în istoria ortodoxiei noastre moldave. Că este tipărit la Tipografia Centrală sau scris de mână, sunt detalii neînsemnate. Deși acum pomelnicul poate fi tapat la calculator, noi facem atâta tam-tam din treaba asta. Dacă sincer, e tare dezgustător cum se procedează, de parcă alte subiecte nu mai sunt. Nu contează că e pomelnicul familiei Dodon sau a altei familii. Spre exemplu, la noi la mănăstire, când vine un om și face o donație, lasă un pomelnic pentru a fi pomenit. Nu văd nimic ieșit din comun. Nu văd un lucru rău ca cineva să aibă un pomelnic în 1500 de exemplare. Și păcat că biserica nu a venit cu o reacție foarte clară și oficială în acest sens.
„La biserică pot veni și PLDM, și PD, și PSRM”
Zosima Toia, preot, Durlești:
– Intrați în orice biserică și veți vedea că unii creștini au câte patru pomelnice iscălite, cu nume la sănătate și la răposați. Eu personal merg la mănăstiri cu pomelnicul meu și îl las acolo pentru mai mult timp. Acesta este un atribut al bisericii ortodoxe, de care se folosește orice creștin. Fiecare își dorește ca Dumnezeu să ne ierte păcatele, să ne mântuiască, să ne dea sănătate. Nu e o problemă că acum sunt computere și unele pomelnice sunt tipărite. Așa a făcut și președintele. Tipărirea unor pomelnice cred că nu costă mai scump decât telefonul dvs. mobil. Nu știu dacă aceasta are ceva în comun cu alegerile, pentru că nu cunosc. Eu sunt om de biserică, iar la biserică pot veni și PLDM, și PD, și PSRM. Toți sunt creștini și, dacă vin la biserică și se roagă, înseamnă că sunt oamenii lui Dumnezeu.
„Probabil, cineva s-a gândit la ceva, dar nu știu la ce…”
Pavel Borșevschi, preot, Chișinău:
– Un creștin poate avea pomelnicul său, dar nu în 450 de exemplare. Și cu un pomelnic nu poate mânui nicio tipografie și nicio academie de științe, decât numai persoana. Pomelnicul este cartea neamului, așa cum avem cartea neamului Domnului Hristos în Evanghelia de la Matei. Când se cunună, o familie primește, alături de icoana de cununie, și pomelnicul, pentru ca tinerii să-și scrie numele lor, ale nașilor și ale părinților. Este una dintre obligațiunile fiecărui creștin. De asemenea, când merg de Paștele Blajinilor la cimitir, ei iau pomelnicul cu dânșii. Legăturile dintre această tradiție și Tipografia Centrală sunt lucruri neserioase și nu au absolut nimic în comun cu biserica. Îmi dau seama că cineva a avut plăcere să arate că e plin de atitudine față de președinte, dar asta nu-i aduce nimic dlui președinte, pentru că, de fapt, contează numai pomelnicul din mâna lui. Du-te anume tu la Sfântul Altar, cu prescurica și lumânarea, căci tu ai datoria să-ți pomenești părinții. Asta e fața ta, asta arată dacă îți cinstești într-adevăr părinții, buneii și frații. Să nu uităm de porunca a cincea, care spune: „Cinstește pe tatăl tău și mama ta”. De aici vine pomelnicul. Eu țin minte cum se ducea mămica la biserică cu pomelnicul. Așa fac și eu, așa vor face copii mei și nepoții mei. Dar nebunii cu pălării și tipografii centrale pot fi multe. Probabil cineva s-a gândit la ceva, dar nu știu la ce… Ce vor politicienii chiar nu mă interesează. Dacă acest pomelnic mi l-ar aduce Igor Dodon, cu lumânarea și prescurica, l-aș primi. Dar dacă altcineva ar veni, să se ducă înapoi, de unde a venit.
„Nu este nimic rău în asta”
Grigorie Dodon, preot, Călărași:
– Fiecare, dacă avem posibilitate să tipărim un pomelnic, ce, nu avem dreptul sau ce? De ce dvs. vă gândiți că nu este normal? Ce pot să vă spun eu? Eu înțeleg că se vorbește, dar nu tot ce se vorbește este adevărat. Eu nu pot să vă spun cu ce poate fi legat acest lucru și cu ce poate să nu fie legat. Nu este nimic rău în asta.
„Mai simplu ar fi fost să ia de la biserică un pomelnic”
Vasile Ciobanu, preot, Costești:
– Pentru creștini este foarte important pomelnicul, fiindcă, dacă iubești pe om, îl pomenești, nu? Dacă nu, îl dai la gunoi și ai uitat de el. Fiecare pomelnic este semnat de familia respectivă, ca să știu cui să-l întorc. Este scris cu mâna, desigur. Și-a făcut dl Dodon o comandă specială, da? Îl privește, dar mai simplu ar fi fost să ia de la biserică un pomelnic și să scrie acolo, cum fac toți creștinii. Că se ascunde o idee sinceră sau una de PR, nu știu, nu vreau să greșesc. Dacă ne va aduce și nouă acest pomelnic, suntem obligați să pomenim pe oricine este botezat. Că e roșu, că e albastru, că e verde din punct de vedere politic, nu ne interesează. Judecata lui Dumnezeu pe fiecare privește.
„Călugării sunt datori să se roage pentru toată lumea”
Egumen Zosima (Aftene), stareț la Mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Dumitru”, Fălești:
– Consider că este un pomelnic obișnuit. Dl Dodon l-a dat pentru ca preoții să se roage pentru dânsul. Nu pentru alegeri, dar pentru sănătatea lui. Personal, l-am văzut numai pe internet. Dar nu este un păcat să-l dea la biserici și să ne rugăm pentru familia lui, ba chiar e foarte bine. Eu nu știu ce scop a avut dumnealui, dar, din punct de vedere creștinește, e normal lucrul acesta. Călugării sunt datori să se roage pentru toată lumea, și pentru răi, și pentru buni, nu neapărat pentru că este Igor Dodon.
„Ceea ce a apărut la Tipografia Centrală nu mă interesează”
Andrei Rusu, preot, Chișinău:
– Nu știu ce ar fi apărut la tipografia centrală, dar pomelnicul pentru creștini este sinaxarul familiei noastre. Acolo e scris neamul nostru, în special la rubrica răposați, ceea ce ține de bucuria de a fi împreună cu cei care au plecat în lumea veșniciei. Sunt la fel de importanți și cei pe care îi scriem la vii, căci asta arată dragostea pe care ne-o manifestăm față de dânșii. Ceea ce a apărut la Tipografia Centrală nu mă interesează. Oricine poate face 1500 de pomelnice și să le distribuie, dar să vedem dacă-i va reuși. Pe cuvânt că nu știu despre ce e vorba.
„Nu putem face publicitate din asta”
Bartolomeu Turtureanu, preot, Ungheni:
– Pomelnicul dat poate fi necesar pentru familia dată, dar pentru creștini el nu are nicio valoare, căci familia e Dodon. Dumnealui, dacă și-a făcut un pomelnic personal, probabil vrea să fie pomenit undeva. Însă acest pomelnic nu poate fi inclus obligatoriu în biserici de instanțele bisericești sau de altcineva. Dacă vine președintele la biserică cu pomelnicul acesta, noi nu putem să-l dăm înapoi. Dar nu-l vom pomeni în văz, ci în taină, așa cum se pomenesc toți oamenii. Nu putem face publicitate din asta.