Politică

Ponta: Opţiunile strategice în Republica Moldova

‘Din punctul meu de vedere şi cunosc destul de bine situaţia din Republica Moldova sunt doar două opţiuni. Opţiunea de a ţine un Guvern, (…) care este compus din partide, oficial, proeuropene, proromâneşti, din oameni cu care am lucrat în celelalte Guverne. Sau varianta doi în care domnul Usatîi, domnul Dodon, oameni oficial afişaţi ca reprezentând interesele Rusiei, având lângă ei şi o grupare care li s-a alăturat, care e ciudată, zice că vrea pro-Europa, dar e pe scenă cu Usatîi şi cu Dodon, să preia puterea în Republica Moldova. Şi atenţie – un pas în plus pe care românii îl ştiu mai puţin prin alegerea preşedintelui pentru că în Moldova preşedintele se alege de către Parlament, mandatul domnului Timofti expiră în martie’, a afirmat fostul premier, întrebat la DC News despre situaţia politică din Republica Moldova.

Ponta a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis s-a implicat pe subiectul R.Moldova doar după ce a venit la Bucureşti Victoria Nuland.

‘După ce a venit doamna Nuland la Bucureşti, după ce doamna Nuland a dat un mesaj foarte clar: susţinem actualul Guvern să facă acord cu FMI-ul, să facă reforme, şi domnul Iohannis s-a raliat poziţiei şi bine a făcut, dacă mă întrebaţi’, a spus fostul premier.

El şi-a exprimat speranţa că România va acorda Republicii Moldova împrumutul votat în Parlamentul de la Bucureşti.

‘Sper. Eu ştiu că l-a votat Parlamentul în unanimitate, eu ştiu că este esenţial pentru Moldova şi sunt convins că, mâine (marţi – n.r.), în discuţiile dintre domnul Filip şi domnul Cioloş, mai pe direct, acesta este subiectul principal. Pentru că dacă noi nu ajutăm Moldova acum, după aceea nu o să mai avem pe cine ajuta’, consideră Ponta.

El nu a exclus nici posibilitatea ca pe subiectul R. Moldova să existe o înţelegere ‘prin spate’ între Berlin şi Moscova.

‘Ba cred că este posibil. (…) S-a mai întâmplat acum 75 de ani, s-au mai înţeles o dată. Nu asta e problema, problema e care este interesul României. (…) Să ajutăm Moldova să se întoarcă măcar la momentul 2014, dar să meargă mai departe, de fapt, sau să ne trezim la graniţa noastră de est, în singura ţară unde spunem că sunt români şi ne interesează, cu un Guvern şi un preşedinte, oficial, pro Moscova. Mi se pare o chestiune extrem de gravă. (…) Eu cred că cel mai important este să înţelegem că pentru România nu există un obiectiv, nu spun de politică externă, pentru că este externă-internă, mai important decât o Republică Moldova condusă de nişte oamenii care nu sunt cu Moscova, sunt cu noi’, a mai declarat fostul premier.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *