Social

Posturile TV și radio vor fi obligate să emită 30% produs autohton

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a respins, ieri, cererea colectivă a 14 radiodifuzori de a anula decizia nr. 185 „Cu privire la ponderea programelor autohtone în serviciile de programe audiovizuale” adoptată în decembrie 2012. Potrivit hotărârii respective, începând cu 1 aprilie 2013, posturile de televiziune și radio care activează în R. Moldova vor trebui să producă emisiuni autohtone în proporție de 30%, dintre care cel puțin jumătate din programe vor fi difuzate în limba română, în orele de maximă audiență. Schimbarea a nemulțumit în special radiodifuzorii în a căror grilă prevalează programele de limba rusă preluate de la posturi străine. Ei au acuzat CCA de depășirea atribuțiilor și au apelat la Comisia parlamentară cultură, cercetare, tineret, sport și mass-media, condusă de Chiril Lucinschi. Acesta a trimis, la rândul lui, o sesizare la CCA atrăgând atenția că decizia ar fi ilegală. Potrivit publika.md, Chiril Lucinschi este proprietarul postului TV7 şi a fost anterior preşedintele Asociaţiei Naţionale Patronale a Radiodifuzorilor din Moldova.

În cadrul ședinței de ieri, 4 martie, CCA a respins acuzațiile. „Decizia este perfect legală și chiar întârziată. În Codul Audiovizualului este stabilit că radiodifuzorii vor rezerva o proporție semnificativă pentru produs autohton”, a declarat membrul CCA Dinu Ciocan. În acest context, reprezentantul unei televiziuni locale a argumentat că face emisiuni autohtone în proporție de 30 la sută, dar nu în limba română. Șase din nouă membri ai CCA au votat pentru respingerea cererii celor 14 radiodifuzori de anulare a deciziei nr. 185. Nicolae Damaschin și Cristina Mâțu au votat pentru admiterea cererii radiodifuzorilor, iar Vitalie Tabunșcic a propus suspendarea deciziei pentru un termen de două luni. Săptămâna trecută, Nicolae Damaschin și Cristina Mâțu au declarat pentru TIMPUL că decizia a fost adoptată în pripă, cu încălcarea mai multor proceduri. Din acest motiv, nu au aprobat-o.

Membrul CCA Mariana Onceanu-Hadârcă susține că decizia a fost luată în spiritul legislației europene – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale a Parlamentului European și Convenția Europeană cu privire la Televiziunea Transfrontalieră – care se referă la stabilirea anumitor proporții de programe rezervate producțiilor realizate de posturile de televiziune independente. „Noi sperăm că, odată cu aplicarea prevederilor acestei decizii, vom stimula dezvoltarea pieței și crearea unor studiouri de producție în domeniul televiziunii. Vor fi utilizate talentele și creativitatea jurnaliștilor, operatorilor și ale actorilor”, a declarat Mariana Onceanu-Hadârcă pentru TIMPUL.

Timpul.md (I.M.)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *