Politică

Povești populare moldovenești: Filat cel „proeuropean” și Recean cel „reformator”

Întreaga noastră viață e o luptă pentru ceva sau/și împotriva a ceva. Luptăm noi, indivizi aparte, luptă și popoarele: care pentru un loc de muncă mai bine plătit, care pentru libertate și demnitate. Noi, moldovenii, în ultimele decenii, luptăm cu așteptările. Politicienii ne mint, noi ne creăm niște așteptări și, de la un punct anume, nu mai luptăm cu politicienii, ci cu propriile noastre așteptări. Și, de fiecare dată ieșim învinși. Suntem un popor învins de propriile așteptări.

În ultimul an la orizont au apărut niște așteptări calitativ noi: așteptările legate de viitorul european; s-a semnat Acordul de Asociere a RM la UE, acord din care politicienii au făcut un fel de „noul testament”. Buchii sfinte, literă de biblie, cum se spune. Dar cine sunt „prorocii” care propovăduiesc noua „religie”? Sunt oare ei capabili să ne scoată din „deșertul” tranziției postsovietice care nu mai are sfârșit?

Din nefericire, și în acest moment al istoriei noastre Dumnezeu ne-a dat niște proroci mincinoși. Aceștia nu sunt creatori de țară, ci creatori de așteptări luminoase. Românii au o vorbă: vin nou în burduf vechi. Asta e Moldova noastră de astăzi – așteptări noi legate de o elită politică veche care se prezintă a fi drept proeuropeană, dar care, în realitate, e categoric antieuropeană ca vocație, mentalitate și pregătire. Astfel, așteptările noastre sincere sunt de fapt o nouă șmecherie electorală a băieților deștepți, iar noi am devenit victimele acestei șmecherii.

Una dintre cele mai „strălucite” calităţi politice şi manageriale a lui V. Filat este cea de a aduce în funcţii-cheie oameni dubioşi despre care nimeni n-a auzit nimic. Din lista acestora face parte şi ministrul de la Interne, Dorin Recean. Câți din cetățenii RM cunosc măcar ceva despre trecutul lui Recean, cu ce s-a ocupat acest actual „domn ministru” până la 2009, ce performanțe anterioare a înregistrat el de s-a învrednicit de asemenea funcţie?

Niciodată nu am auzit un răspuns clar la aceste întrebări. Din tot ce s-a scris la subiectul dat putem să deducem că motivul de bază al numirii lui Recean la conducerea MAI se datorează unei calități extrem de apreciate de Vlad Filat: docilitatea și disponibilitatea de a îndeplini necondiționat orice dispoziție venită de la Şăfu’. La acestea se mai adaugă, firește, și trecutul lui Recean (acesta până la 2009 s-a ocupat de business) – experiență foarte utilă în cazul când are un șef proaspăt (re)căsătorit care locuiește cu chirie! – precum și faptul că vorbește engleza și știe să discute cu străinii. O persoană fără asemenea calități nu ar fi reușit să-i aburească pe emisarii europeni precum că poliția moldovenească a fost reformată.

Ce se întâmpla la MAI?

Tânărul „ministru tehnocrat” s-a remarcat imediat ce a fost numit în funcție. Prima operațiune derulată cu succes la indicația lui Filat a fost provocarea organizată atașatului militar al Ambasadei Române la Chișinău Danicu Tănasă. La fel ca și în cazul lui Chirtoacă (despre care vom vorbi mai la vale), mașina diplomatului român a fost oprită pentru verificarea alcoolemiei și, la fel de surprinzător, polițiștii erau însoțiți de reporterii unui post TV. Mai apoi a urmat antologica amenințare cu „trântitul cu capul de asfalt”.

Chiar dacă la TV ni se arată că unele infracțiuni se mai descoperă, un lucru este cert: de când a venit Recean la MAI viața a devenit mai nesigură, iar poliția regizează în continuare provocări împotriva politicienilor indezirabili Şăfului. Numărul infracțiunilor este într-o creștere alarmantă, jafurile și atacurile armate au devenit ceva obişnuit, criminalii, contrabandiştii, escrocii și bandiții (inclusiv cei de la guvern) se simt mai bine ca niciodată. Pe şoselele Moldovei mor mii de oameni anual. N-ar fi corect să afirmăm că această stare de lucruri se datorează exclusiv lui Recean, dar anume ministrul este cel care trebuie să poarte răspundere politică pentru domeniul dat. În percepția publică, numele lui Recean a devenit sinonim cu incompetență profesională și desemnează, emblematic, omul care nu se află la locul lui. Deşi în ministerul pe care-l conduce au izbucnit zeci de scandaluri (interceptări telefonice, trântitul cu capul de asfalt, delapidări de fonduri de la MAI, licitaţii trucate, achiziții frauduloase, arestarea jurnaliștilor, filarea politicienilor etc.), „dom ministru” Recean nu este demis.
De ce?

Oare nu pentru ca să acopere toate ilegalitățile Şăfului?

Ce fel de reforme au fost făcute la MAI?

Să răspundem la această întrebare prin mai multe întrebări. De ce mulți dintre poliţiştii care torturau tinerii protestatari după 7 aprilie 2009 ocupă azi funcții de răspundere în MAI? Cum explică dl Recean faptul că (potrivit unor surse) peste 1000 (!) din angajații MAI-ului „reformat” au condamnări penale? De ce unele figuri odioase ale fostei guvernări stau și azi bine mersi în funcții? Oare orchestrarea provocării împotriva diplomatului român, jurnalistului Vadim Ungureanu, primarului Chirtoacă – toate la comanda bossului său de partid, denotă reformarea MAI? Prin ce se deosebește Recean de Papuc, doar prin faptul că vorbește engleza? Sau prin faptul că Papuc executa ordinele lui Voronin, dar Recean ale lui Filat? Cum a fost reformat MAI dacă zilnic mor zeci de oameni pe străzi din cauza haosului din trafic? Oare nu este sarcina de bază a MAI să asigure securitatea cetățenilor, inclusiv a celor care sunt în trafic? Ce fel de reformă s-a făcut la MAI dacă ziua în amiaza mare se împușcă prin oraș, se jefuiesc și se omoară oamenii. Faptul că din nou au apărut prin oraș bandiții și hoții în lege, este oare o consecință a „reformelor” din MAI?

Dacă tot vorbim de provocări, să ne răspundă dl Recean: care sunt șansele că în același fel în care s-a procedat cu diplomatul român Danicu Tănasă să se procedeze şi cu un diplomat rus sau aşa cum s-a procedat cu Vadim Ungureanu să se procedeze cu un jurnalist din presa proeuropeanului Filat? E posibil oare că – aşa cum s-a procedat cu D. Chirtoacă – să se procedeze și cu proeuropenii Filat, Bodiu, Bănaruc, Efrim, Streleţ sau cu alți „fruntaș” peledemiști? Poate ministrul Recean să numească măcar un singur apropiat de-al proeuropeanului Filat care a avut probleme cu MAI-ul „reformat”?

Operațiunea „Chirtoacă și berea”

Cititorul cunoaște această istorie: un „cetățean revoltat” și „bine intenționat” a observat cum primarul Chirtoacă a băut o bere şi sesizează poliția că acesta a urcat beat la volan. În mod miraculos, poliția apare imediat, cu camera video, doi civili și… alți doi polițiști înarmați cu Kalașnikov. „Cetățeanul revoltat” blochează mașina primarului în stradă, iar polițiștii nu văd nimic ilegal în asta. Poliția era concentrată pe pregătirea materialului video, pentru conferința de presă care urma să fie organizată de MAI a doua zi.

Stilul „reformat” al ministrului proeuropean Recean se aseamănă ameţitor cu stilul „de muncă” al ex-ministrului antieuropean Papuc. Cu sau fără voia lui, antieuropeanul Papuc a plecat. Din motive cunoscute proeuropeanul Recean nu pleacă. Dar trebuie să plece.

De ce trebuie să plece Recean?

Fiindcă nici un fel de reforme nu s-au făcut la MAI. S-au făcut schimbări de decor pentru a unge ochii societății și europenilor. Este notoriu că pe zi ce trece, în MAI rămân tot mai putini profesioniști, locul lor fiind ocupat de politruci verzi, cumetri, cumnați, fini etc. Singura calitate a acestora este devotamentul faţă de partid. Cu aceste mici excepții, MAI era poliția politică a lui Voronin, azi e a lui Filat, căreia îi reuşeşte de minune un singur lucru: organizarea provocărilor împotriva concurenţilor politici ai lui Fiat. Schimbarea epoleților sovietici cu epoleți europeni nu înseamnă reformă, domnule ministru. Faptul că imediat după ratificarea Acordului de asociere a RM la UE Filat și Recean și-au arătat adevărata faţă trebuie să ne pună în gardă. Fără îndoială că MAI, dirijat de Filat, se va implica plenar în viitoarea campanie electorală. Astfel, nu avem nicio garanție privind buna desfășurare a scrutinului electoral.

Apropo de garanţii: ce garanţii pot avea eu că, după acest articol „marele reformator de la MAI”, ministrul proeuropean Recen, îndemnat de Şăfu` lui proeuropean, nu va da indicaţii ca să fiu „trântit cu capul de asfalt”?
Niciuna.

Asta e povestea așteptărilor noastre proeuropene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *