IT&C

Precizări la așa-zisă lege „Big Brother”. Poliţia nu va putea bloca site-uri

Natalia Bayram, avocată a Centrului Internaţional pentru Protecţia şi Рromovarea Drepturilor Femeilor „La Strada”, a spus că propunerile legislative sunt în strictă conformitate cu legislaţia şi cu acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte. Aceste modificări se referă strict la infracţiunile faţă de copii. „S-a vehiculat că proiectul conţine modificări care vor permite citirea mailurilor şi altor mesaje textuale. Acum prevederile legislative permit interceptarea şi citirea acestui tip de mesaje. Dar până acum nimeni nu s-a expus împotrivă. Astfel de măsuri vor avea loc în cazul unei proceduri penale şi cu permisiunea unui judecător de instrucţiune”, a comunicat avocata.

Sergiu Ţurcan, şef al Direcţiei juridice a Inspectoratului Naţional de Poliţie, a subliniat că aceste modificări reprezintă o restanţă în procesul de implementare a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Totodată, potrivit lui, aceste modificări au scopul strict de a proteja copiii de abuzuri sexuale pe internet, de a combate terorismul şi fraudele bancare.

Sergiu Ţurcan a subliniat în timpul conferinţei de presă că în Republica Moldova creşte tendinţa de a abuza sexual copiii pe internet. Totodată, un studiu efectuat încă în 2011 a demonstrat că mulţi copiii stau pe internet nesupravegheaţi. Minorii au recunoscut că au transmis date şi fotografii persoanelor necunoscute sau chiar au acceptat să se întâlnească cu acestea.

Şeful Direcţiei a mai spus că în 2007 Finlanda a fost condamnată la CEDO, deoarece nu-şi ajustase legislaţia în acest sens. Atunci judecătorul de instrucţiune nu a permis obţinerea unor informaţii de la furnizorul de internet, iar ulterior CEDO a spus că, da, este dreptul la libera exprimare, dar acesta se sacrifică atunci când vine vorba de alte drepturi, cum este dreptul statului de a proteja copiii de abuz sexual. „Reacţia apărută în societate este firească. În această situaţie, reiterăm pericolul cu care se ciocneşte tânăra generaţi,e deoarece copiii sunt lăsaţi fără supraveghere online”, a subliniat Sergiu Ţurcan.

Ofiţerul de investigaţii al Centrului de combatere a crimelor informatice a INI, Veaceslav Bădărău, a accentuat că nu este adevărat zvonul precum că poliţia va putea bloca site-uri incomode. El a menţionat că aceasta va fi prerogativa furnizorilor de internet, iar poliţia doar se va sesiza când se vor depista pagini care promovează pornografia infantilă, terorismul, discursul de ură etc. şi va sancţiona persoanele vinovate, însă va fi blocată doar pagina administrată de această persoană nu site-ul în cadrul căruia această pagină a apărut.

Proiectul de lege care a trezit controverse în societate a fost aprobat de Guvern săptămâna trecută. Unii activişti, dar şi jurnalişti, au spus că astfel autorităţile planifică să-i urmărească pe oponenţii politici sau pe oricare membru al societăţii cu viziuni contrarii celor promovate de autorităţi şi să folosească împotriva lor informaţiile depistate în comunicările online ale acestora.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *